Frydefuld frygtløshed

Der er stor ægthed i Anton DiSclafanis overbevisende debutroman om en ung kvindes seksuelle opvågnen og erfaringer på en kostskole i 1930ernes USA.

Anton DiSclafani: "Straffen". Fold sammen
Læs mere

Lyst og kontrol. Familiens og skolens febrilske forsøg på fortrængning af teenageres vågnende sexualitet kan ikke hamle op med de voksende drifter.

Denne kontrast, kontrasten mellem det naturlige og det frie og de undertrykte følelser, sættes levende i perspektiv i den unge – kvindelige – amerikanske forfatter Anton DiSclafanis bemærkelsesværdige debutroman, »Straffen«, om den 15-årige Thea Atwells seksuelle opvågnen og ophold på en kostskole for unge kvinder i North Carolina.

Hun er sendt på The Yonahlossee Riding Camp efter en familieskandale med udspring i hendes og fætterens seksuelle møde, og hun befinder sig nu i en »hær af piger« på en skole, hvor unge kvinder lærer at føre sig med anstand, mens der sker interessante følelsesmæssige udvekslinger under overfladen.

Thea foretager ikke blot farefulde spring på hesteryg. Hun tager også et stort spring fra en overbeskyttet og isoleret tilværelse.

Hendes lægefar har undervist hende og tvillingebroderen hjemme, og familien, der ejer en appelsinplantage, støtter fætterens familie økonomisk.

Den store depression i 1930erne er det dystre bagtæppe for denne fortælling om familiehemmeligheder og det sociale spil på kostskolen for unge kvinder fra velhavende familier, hvoraf flere ikke bliver ved med at være velstillede.

Den uventede tvilling

Theas velsituerede baggrund giver hende selvbevidsthed og en følelse af styrke, men hun er uvidende om det omgivende samfund, og først gradvis bliver hun klar over sin outsiderrolle i familien. Hun er den uventede tvilling i familien, hvor alle elsker broren.

Thea er ambitiøs og frygtløs, både når det gælder ridekonkurrencer og det at indlede et forhold til den smukke og frustrerede, mandlige forstander, der betragter hende fra den dag, hun træder ind over tærsklen.

Hun er attraktiv, æstetisk bevidst og indser, at kvinder konstant bliver betragtet. Men hun har ikke tænkt sig at blive låst fast i rollen som blot omvandrende skønhed. Hun tager chancer og nyder den frydefulde fare, både til hest – med og uden saddel – og i forholdet til mænd og magtforhold.

Hun er intelligent og føler sig af og til uovervindelig, men med en understrøm af melankoli.

»Dengang var begær noget, man frygtede,« hedder det i denne sanselige og væsentlige roman, der ikke mindst peger på moderens dominerende rolle og hendes køligt afstandtagende holdning til datterens naturlige drifter.

Tanken bringes hen på psykiateren Ronald D. Laing, der har peget på, at det ofte er familien og samfundet, der er sygt.

Komplekse følelser og gryende seksualitet

Det fine ved »Straffen« er den ægte tone og nuancerede beskrivelse af komplekse følelser og gryende seksualitet. Stemningen sidder længe i læseren på grund af den indlevede skildring af en unges kvinde følelsesmæssige udsving mellem sårbarhed og styrke. Eller som det hedder et sted: »et behageligt gys løber gennem kroppen«.

Sådan har man det til tider også, når man læser den velskrevne roman med de store kontraster mellem frygtløshed og familiens fortielser, mellem sanselighed og savn.

En roman, hvor mange vil kunne genkalde sig glimt fra deres egen teenagetid.

Forfatter: Anton DiSclafani.
Titel: »Straffen«.

Oversætter: Søren Markers.
Sider: 416.

Pris: 250 kr.
Forlag: Lindhardt og Ringhof.