Fortællingen om danske SS-soldaters folkemord er årtiers vigtigste historiebog

Det er en uhyre vigtig bog, som historikerne Dennis Larsen og Therkel Stræde udsender med titlen »En skole i vold«. Bogen skildrer fortrængt dansk grusomhed og bringer os ud af den snævre danske historiefortælling og dybt ind i KZ-lejrens helvede.

»En skole i vold. Bobruisk 1941-1944. Frikorps Danmark og det tyske besættelsesherredømme i Hviderusland« af Dennis Larsen og Therkel Stræde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag i sidste uge skrev dagbladet BT på forsiden »89-årig dansker lever under dæknavn. Vagt i grusom jødelejr«.

BTs historie var hentet fra historikerne Dennis Larsens og Therkel Strædes nye bog, »En skole i vold. Frikorps Danmark og det tyske besættelsesherredømme i Hviderusland«. Der er tale om en af de seneste årtiers vigtigste bøger om Danmark og Anden Verdenskrig, som bringer danskere i direkte berøring med folkemordet på jøderne og andre grusomheder.

Beretning fra Bobruisk

I mange år efter krigen var de 6.000 danskere, der deltog som SS-soldater østpå, ikke et emne, som var populært i Danmark. Deltagelsen var jo sket med den danske samarbejdsregerings godkendelse, og man overlod det til useriøse forfattere som Sven Hazel at skildre krigsdeltagelsen og livet østpå.

Først med værket »Under hagekors og Dannebrog«, skrevet af tre unge historikere i 2002, fik vi en grundig beskrivelse af de frivillige danskere i tysk tjeneste.

Værket bragte hele sceneriet østpå ind i dansk bevidsthed, men der manglede en beskrivelse af disse danskeres deltagelse i nazisternes mord på jøder og andre. Det var ikke de tre historikeres skyld, for der manglede kildemateriale, og de frivillige havde gjort alt for at slette alle spor efter misgerninger.

En kommando af sovjetiske krigsfanger begraver lig i massegrav ved Bobruisk. Forfatterne mener, at der er tale om russiske krigsfangers lig, mens det jødiske holocaust-center Yad Vashem tidligere har ment, at det var jødiske ofre. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Et skridt nærmere den brutale virkelighed kom vi med Dennis Larsens bog »Fortrængt grusomhed« fra 2010, hvor han beskrev danske SS-folks vagttjeneste i KZ-lejre. Med den nye bog opruller Dennis Larsen og Therkel Stræde den brutale virkelighed i lejrområdet omkring byen Bobruisk i Hviderusland, hvor tusindvis af jøder, kommunister og partisaner blev myrdet, og hvor danske SS-folk deltog i de mest grusomme mishandlinger og mord på jøder.

Dennis Larsen og Therkel Stræde beskriver indgående nazisternes mord på den jødiske befolkningsgruppe i Bobruisk lige fra 1941, hvor nazisterne satte sig fast i det hviderussiske område. Der foregik flere massakrer på jøderne, der næsten alle blev deporteret og myrdet.

Larsens og Strædes materiale er uhyre bredt og omfatter erindringer, udenlandske historiske undersøgelser og retsmateriale, der hovedsageligt stammer fra sene tyske forsøg i 1970erne på at retsforfølge SS-folk, der var sluppet uden tiltale.

Som en vigtig kilde ud over det skriftlige materiale har de interviewet en af de få overlevende jøder fra Bobruisk, Izchak Wasserstein, som bogen er tilegnet, og som i detaljer har fortalt forfatterne om rædslerne.

Anvendelsen af erindringer og Wassersteins beskrivelse giver bogen, der er meget grundig og til tider en smule akademisk, et friskt pust af selvoplevelse og dermed en smerte i beretningen, som virker ægte.

Selv om de jødiske ofre er i centrum, gives der fyldige kapitler om den morderiske adfærd over for russiske krigsfanger og partisaner. Og forfatterne giver omfattende beskrivelser af de tyske ledere i området og af Bobruisk-lejren, så vi kommer tæt på både ofre og bødler.

De danske SS-frivillige

Bogen giver en meget grundig indføring i Bobruisk-lejrens oprettelse og udvidelser. Lejrens tyske ledelse brugte jøderne som tvangsarbejdere, og de blev hurtigt likvideret, når de ikke kunne bruges mere. Behandlingen af dem var ikke blot brutal, for der var tale om sadisme og ydmygelser i en grad, som dårligt kan beskrives.

Da de fleste jøder, der oprindeligt havde boet i Bobruisk, var myrdet, fik tyskerne brug for ny arbejdskraft, og jøder fra andre dele af Østeuropa blev hentet ind til Bobruisk til en egentlig jødelejr.

SS-mand tvinger jøder til at rengøre deres vogn, august 1941. Foto fra et mindealbum over en dansk SS-frivillig, der faldt i september 1941. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Først omkring side 177 bliver de danske SS-folk en del af beskrivelsen, og forfatterne redegør detaljeret for, hvordan de efterhånden gled fra at være en afdeling af frivillige danske SS-folk, til de fra juni 1943 blev til en del af de regulære tyske SS-enheder.

Larsen og Stræde dokumenterer, at de danske SS-folk i første omgang blev sat ind mod partisaner, der bekæmpedes med voldsom brutalitet, og de viser, at danskerne deltog i henrettelser af jøder.

Danskeren Johan Schmidt fortæller: »Jeg kunne se, hvordan hundreder af jødiske civilister blev drevet sammen med spark og geværkolbeslag. Det kom til forfærdelige scener. Kvinder, der bar deres børn i armene og bad om at skåne de smås uskyldige liv, blev ubarmhjertigt skubbet tilbage i massen af dødsdømte med spark.

Andre civilister havde allerede gravet en kæmpemæssig grav, foran hvilken de arme ofre blev drevet sammen, maskingeværerne begyndte at skyde, og jeg så, hvordan ofrene knækkede sammen ...«

Schmidt indrømmede ikke selv under afhøringen, at han deltog i mord, men Larsen og Stræde sandsynliggør, at de danske SS-folk var dybt involveret i ugerninger.

Blüdnikow: Derfor er denne bog om de danske SS-officere så vigtig

 

Amok i blodrus

Fra juni 1942 til september 1943 eksisterede jødelejren i Bobruisk, hvor nazisterne, herunder danskere, gik amok i en blodrus.

Izchak Wasserstein gennemlevede disse måneders rædsler og beretter i bogen om dem. Fra andre kilder kan Larsen og Stræde beskrive, hvordan grupper af jøder blev ført til en nærliggende grusgrav, hvor danske SS-folk medvirkede til at skyde dem:

»Ofrene, det drejede sig om ca. 80 personer, befandt sig ca. ti meter fra gruben. De henholdsvis græd og jamrede. Ti ad gangen måtte de træde frem mod grubekanten og tage opstilling sådan, at de stod med ryggen mod skytterne og ansigtet vendt mod gruben (...) De efterfølgende ofre måtte inden deres henrettelse dække deres lidelsesfæller til med sand«.

Det er selvfølgelig et problem at dokumentere danskernes medvirken. SS-folkene gav siden et forskønnet billede, og næsten ingen danskere blev retsforfulgt af de danske retsmyndigheder for de forbrydelser, som de begik uden for landets grænser. Det er vel Danmarks største retsskandale nogensinde.

Izchak Wasserstein, 19 år gammel (yderst til venstre) sammen med sine forældre og brødre. Optaget i Warszawa 1938. Hans familie blev myrdet. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Men alligevel er det lykkedes Dennis Larsen og Therkel Stræde at sammenstykke et billede, så de med stor sikkerhed kan konkludere, at danskere deltog i voldshandlinger og massakrer.

En af danskerne, Jørgen Christiansen, var blokfører, dvs. en af de mænd i ledelsen, der udøvede de mest vanvittige voldshandlinger, som man kan tænke sig.

SS-manden Karl Johan Gerhard Jørgensen, ham BT skrev om, var som blokfører også med til at dræbe jøder i lejren. De to nævnte og resten slap forbløffende billigt fra retsopgøret.

I deres konklusion om SS-folkene og Danmarks behandling af sin egen fortid lægger de to forfattere ikke fingrene imellem. De skriver, at Danmark har en ubehandlet fortid, og at danskernes medvirken i holocaust er forblevet usonet. Det danske samfund var så fokuseret på den lille nationale andedam, at det svigtede, da det drejede sig om at genetablere anstændige retsnormer, skriver forfatterne, for så vidt angik krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

En undersøgelse af, hvad SS-folkene egentlig gjorde østpå, blev aldrig sat i værk, og i efterkrigstiden lod samfundet sig trække rundt ved næsen af de frivilliges forskønnede fortællinger.

Dansk hjemstavnshistorie

Dansk historieforskning har i årtier været præget af en snæver dansk horisont. De danske faghistorikere placerede som regel ikke Danmark i en større europæisk sammenhæng, og ofte var beskrivelsen præget af en vis naivitet, der havde til formål, bevidst eller ubevidst, at skærme samarbejdspolitikkens folk for anklager om at have styrket nazismen.

Der var historikere med bredere udsyn, men de var undtagelser, og svage og snævre nationale historiske fagmiljøer i Forskningsrådet og på universiteter har gjort, at den pinlige, hjemstavnshistoriske danske historieskrivning kunne fortsætte uhindret op til vore dage.

Svage forstået på den måde, at historikere ofte skrev gode, kildenære artikler og bøger om danske emner, men manglede internationalt perspektiv og intellektuelt format.

Der synes dog at være et opbrud på vej. Flere bøger ingen for de seneste år har et langt bredere perspektiv end tidligere og bryder med den smalle danske indfaldsvinkel.

Dennis Larsens og Therkel Strædes bog »En skole i vold« er et af de fornemste værker af den type. Der er tale om forskning og fortælling på et højt internationalt niveau.

Titel: »En skole i vold. Bobruisk 1941-1944. Frikorps Danmark og det tyske besættelsesherredømme i Hviderusland«. Forfattere: Dennis Larsen og Therkel Stræde. Pris: 350 kr. Sider: 392. Forlag: Gyldendal.