Fornuft og følelse

Lidenskabelige Signe er ikke velkommen, da hun i 1948 vender hjem fra sine amourøse forhold i Tyskland. Men hun er godt romanstof.

Danske Signe elsker sin tyske ingeniør­officer Felix overmåde og over al forstand. For fornuftigt er det ikke for en fattig pige fra Skanderborg i besættelsesårene at forliebe sig i en tysker. For Signe får det livsvarige konsekvenser.

I 1939 bliver hun gift med radio­medarbejder Niels Christian, som hun i 1943 bedrager på en bordkant i hjemmet med den tyske ingeniør. Efter skilsmissen drager hun i 1945 til Tyskland for at passe Felix’ tre børn, da deres mor er blevet dræbt under bombeangreb. Kort tid efter anholdes Felix af amerikanerne og interneres.

I februar 1948 rejser Signe tilbage til Danmark, og her begynder Lars Johanssons roman »Signes hjemkomst«: I kupéen med den halvandet år gamle datter på skødet – en frugt af et seksuelt overgreb fra en amerikaner, som lidenskabelige Signe blev udsat for, dog med en vis fryd!

Ved ankomsten til Padborg anholdes Signe med datteren på skødet. Jo, for hun har under et cafébesøg under besættelsen i Danmark påkaldt sig tysk assistance, da et par danske fulderikker har chikaneret hende. Altså tiltales hun her i 1948 for angiveri, arresteres og idømmes ét års fængsel til aftjening i Horserød.

Hukommelsen i efterkrigstidens Danmark var, som man vil vide, ganske vel­udviklet. Og her vækkes læserens indignation for alvor. Men den afbalanceres hele vejen gennem romanen af hovedpersonens provokerende og lidenskabelige appetit på livet og landsmændenes delvis forståelige forurettelse oven på krigen.

Forfatteren har især et fint greb om sanseligheden. Her føles, høres og duftes omkring den kvindelige hovedpersonen, så fortiden tilbage i fyrrerne i den grad bliver nærværende. Sjældent har en mandlig forfatter demonstreret så direkte adgang til det kvindelige sanseapparat.

Læg hertil et grundigt researchet tidsbillede og danskernes fordømmende og forkrampede reaktion på en grænseoverskridende livsappetit. Så har vi det stof, en rigtig god roman er lavet af.

Efter benådningen fra Horserød sætter Signe sig for at opsøge Felix i Tyskland. Udfaldet af mødet skal ikke røbes, men forfatterens research af hovedpersonen – der har forlæg i virkeligheden – ender i en landsby i Wales, hvor Signe Johanne Blohm Gondrup døde i 1999. 80 år gammel.

Titel: »Signes hjemkomst«.

Forfatter: Lars Johansson.

Sider: 440.

Pris: 300 kr.

Forlag: Gyldendal.