Forelskede forviklinger

Udsnit af omslaget. Fold sammen
Læs mere

Britiske forviklingskomedier har ikke fyldt alverdens biografsale for ingenting, og konceptet passer måske i endnu højere grad til den aldersgruppe, hvor det meste i forvejen opfattes som aldeles pinligt: drenge og piger i de spæde teenageår.

Forfatterparret Lucy Ivison og Tom Ellen rammer i al fald tonen rent i deres charmerende »Ski, kys og røde kinder«, der er en underholdende romantisk komedie om alt det, der er svært, når man er 14 år og aldrig kysset, og når man ikke helt tør sige sandheden om én selv og ens følelser for den ene og ikke mindst den eneste anden.

Mus (der i virkeligheden hedder Matilda) og Jack skal med hver deres klasse til de franske alper for at stå på ski. De kender ikke hinanden i forvejen, men da de mødes, er det blussende forelskelse ved første blik.

Mus er netop kommet tilbage i sin gamle klasse efter at have gået på balletskolen i nogle år. Dengang hun blev optaget, blev hendes bedsteveninde afvist, og det førte til et brud mellem de to piger. Nu er hun så tilbage, men Lauren bærer stadig nag, og sammen med sit nye slæng gør hun hverdagen sur for Mus.

Mus finder dog hurtigt sammen med de søde og skøre Keira og Connie, men allerede den første dag er hun kommet til at lyve om årsagen til, at hun ikke længere går på balletskolen. Hun dækker over sin frustration og flovhed over at være blevet smidt ud med en nødløgn om, at hun inden længe skal til Paris for at danse. Den kommer til at svide.

I den anden skoleklasse har vi Jack og hans to bedstevenner, Max og Toddy. De føler sig ikke så hippe og moppes desuden af nogle af de andre, bl.a med deres navnløse band og manglende erfaringer med det modsatte køn. På vej i bussen beslutter de tre drenge sig derfor for, at de ikke må forlade Frankrig uden at have kysset med en pige. Max arbejder ihærdigt for gruppens målsætning, og det fører Jack ud i nogle penible situationer, hvor han nær ender i armene på den forkerte. Samtidig misforstår han de signaler, Mus sender, ikke mindst da det store franske teenage-idol, sangeren Roland, kommer forbi skisportsstedet for at skyde en musikvideo.

Samtlige piger i området går fra koncepterne af overophedet fanbegejstring, og selv om Mus ikke er på det hold, bliver hun alligevel involveret i hele palaveret. Roland opdager hende i mængden, falder for hendes kønne ydre og upåvirkede opførsel og beder hende om at medvirke i videoen.

Roland er samtidig mere end træt af PR-hysteriet, og da han en sen aften tilfældigt møder Max og vennerne, opstår et spirende venskab. Da Max oven i købet ligner Roland en hel del, ender det med, at de to bytter identitet med deraf rødblussende forviklinger til følge.

Som i en rigtig komedie falder alt til sidst i hak, og undervejs er der blevet pirket til mange pinligheder og fordomme på en ganske forløsende facon. Ivison og Allen skriver rapt og rørende om kys, konflikter og kikserier, og selv om indledningen måske er en anelse langtrukken, kommer historien efterhånden op i gear. Det er – som forlaget også antyder – den britiske version af »Vil du se min smukke navle?« anno lige her og nu. Finurligt, fornøjeligt og fermt forfattet.

Hvad: Ski, kys og røde kinder Forfatter: Tom Ellen og Lucy Ivison. Oversættelse: Tina Sakura Bestle. Sider: 280. Pris: 200 kr. Forlag: Gyldendal.