Flot formidling af Hitlers sidste angreb

Den danske historiker Jakob Sørensen har skrevet en ganske vellykket bog om Ardennerslaget – det største slag, amerikanerne kom til at udkæmpe i Anden Verdenskrig.

»Spøgelsesfronten - Ardennerne 1944: Hitlers sidste offensiv« af Jakob Sørensen Fold sammen
Læs mere

Det var Hitlers idé. Og den var en katastrofe. For amerikanerne, for sagesløse civile, for tyskerne og for ham selv. Sådan var det med Hitlers ideer.

Ardennerne er et mægtigt kuperet skovområde, der bl.a. dækker det østligste Belgien, og slaget her omkring nytår 1944/45 blev Hitlers sidste angreb og det største slag, den amerikanske hær kom til at udkæmpe i Anden Verdenskrig.

Hitler havde siddet isoleret i sit førerhovedkvarter og ruget over kortene med slagmarkerne, og til sine generalers bestyrtelse fik han i løbet af efteråret 1944 ideen om, at et hårdt fremstød gennem Ardennerne til Antwerpen ville kunne splitte de allierede og give Tyskland ro til at udkæmpe skæbnekampen på Østfronten.

Angrebet kom fuldstændig uventet. Næsten som et chok. Alt talte imod det. Hverken vejene eller landskabet var velegnet til et angreb. Desuden tilsagde al militær fornuft ikke at angribe om vinteren, og slet ikke når reserverne var knappe, og alle ressourcer burde sættes ind på et forsvar af eget territorium. Af samme årsag havde amerikanerne bemandet frontafsnittet med nye soldater – mænd uden kamperfaring – samt kamptrætte styrker, der omvendt havde brug for at komme til kræfter. Og så kom tyskerne. For fuld kraft tordnende ud af vintertågen.

Det er hele dette mageløst spændende kapitel i den store fortælling om Anden Verdenskrig, som historikeren Jakob Sørensen har sat sig for at fortælle, og det lykkes, selv om han ikke selv har været nede i kilderne for at korrigere historien og finde nyt. Han har skåret sin genfortælling til på baggrund af godt et halvt hundrede engelsksprogede bøger, på samme måde som han tidligere har gjort det med sin bog om D-dag, »Operation Overlord« (2004).

Et blodigt slag

Ardennerslaget blev særlig blodigt, fordi 1. SS Panzer-Regiment indledte med at bryde gennem de amerikanske stillinger på vej mod vest gennem Belgien. I et vejkryds ved Baugnez indhentede tyskerne den amerikanske tilbagetrækning. Det kom til kaotisk og ukoordineret kamp. Nogle amerikanere forlod deres køretøjer og flygtede ind i skovene, men en del overgav sig. De blev ført ind på en mark og skudt. Ca. 100 mand.

Få timer efter massakren nåede en amerikansk patrulje stedet og nyheden om, at tyskerne dræbte amerikanske krigsfanger bredte sig lynhurtigt i de amerikanske styrker, og herefter blev der kæmpet benhårdt og uden nåde.

Ardennerslaget indeholder ydermere en lang række mindre historier i den store beretning, og Jakob Sørensen kommer dygtigt omkring dem: Der er Hitlers favoritsoldat, Otto Skorzeny, der sættes til de beskidte tricks, der er tyskere forklædt i amerikanske uniformer etc., og ikke mindst er der historien om de amerikanske faldskærmstropper, der blev omringet i Bastogne.

101st Airbourne Division og 501st Parachute Infantry Regiment tog det kampberedt: »De har omringet os, de stakler.«

Og deres brigadegeneral, Anthony C. McAuliffes, berømte skriftlige svar på et langt, sirligt formuleret tysk ultimatum, der sluttede med et krav om overgivelse, er legendarisk.

»Hvad står der?« havde generalen spurgt sin stabschef, der overbragte det.

»Der står, at vi skal overgive os,« lød svaret.

»Arh, nuts!« udbrød generalen, og så skrev de det:

»Til den tyske øverstkommanderende

Nuts!

Fra den amerikanske øverstkommanderende«

Den tyske udsending fik først lejlighed til at se svaret, lige før han igen forlod den omringede by. Han læste desorienteret: »Nuts!«

Den amerikanske oberst, der havde eskorteret ham, så på ham og svarede: »Ja, det betyder ’skrub ad helvede til’.«

Historien om Ardennerslaget er historien om en tysk offensiv, der skulle slå en kile ind mellem de allierede i Vesteuropa og knække deres alliance på et tidspunkt, hvor Tysklands modstandere var sikre på, at det tyske nederlag var inden for rækkevidde.

Støt fik den amerikanske hær overtaget, selv om den i slaget mistede mange flere mænd end i hele Vietnamkrigen, mens den tyske hær brugte sine sidste kræfter på et udsigtsløst angreb. Omvendt betød det, at amerikanerne blev mødt af mindre modstand, da de kort tid efter kørte direkte ind i Tyskland.

Jakob Sørensens bog er læservenligt sat op – korte kapitler og rigt illustreret. Et flot og gedigent stykke formidling af den krig, der aldrig slutter.

Titel: »Spøgelsesfronten«. Forfatter: Jakob Sørensen. Sider: 300. Pris: 299,95 kr. Forlag: Gyldendal.