Fire nye, danske krimier om international kriminalitet - herunder en stilsikker debutant

SAS-piloten Henrik Sten-Knudsen debuterer stilsikkert med den internationale spændingsroman »I strid med sandheden«. Også andre nye krimier handler om Danmark i en grænseløs virkelighed.

Henrik Sten-Knudsen: "I strid med sandheden" Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun et netop overstået europaparlamentsvalg, der allernådigst gør dansken opmærksom på, at der er en verden udenfor. Fire nye danske krimier viser ligeledes, med hvert sit plot og vinkel, at hverken den ene eller den anden virkelighed standser endsige vender om, når de nærmer sig den danske grænse.

At det ikke kun er kriminalitet, men også vores fælleseuropæiske historie, der spiller en rolle, viser Henrik Sten-Knudsen, der debuterer stilsikkert, let og lydefrit med en klassisk spændingsroman, »I strid med sandheden«.

Her mødes kold krig og kærlighed i København, og den store europahistorie vikler sig elegant ind i den nære hverdagsfortælling, så læseren bliver klogere på fortiden og godt underholdt.

Forsvarsadvokaten Thomas Egelund kastes ud i en speget sag, der får personlige konsekvenser, da han beskikkes som advokat for en ung dansk-fransk fyr, som er anholdt i Kastrup Lufthavn med et skarpladt skydevåben i sin bagage.

Den anholdte bliver kort efter banket bevidstløs af en anden indsat og kan derfor ikke afhøres. Til gengæld dukker den unge mands søster uanmeldt op til en fest hjemme i advokatens kollektiv, og efterhånden som Egelund vikles ind i både hendes net og sagens kringlede gange, afsløres gamle familiehemmeligheder og international spionage.

Spænding og sprog er perfekt og pertentligt leveret. Den tidligere journalist og senere SAS-pilot er noget så sjældent som en stilsikker debutant og en af den slags, man glæder sig til at læse mere af.

Illegal handel med mennesker og organer

En anden tidligere journalist, den i Frankrig bosatte forhenværende EU-korrespondent Peder Munch Hansen, har med sin anden spændingsroman, »Organjægerne«, kastet sig over europæiske mafiasyndikater og illegal handel med mennesker og organer.

Selve temaet er uhyggeligt vedkommende, men desværre formår Munch Hansen ikke at udkrystallisere sin journalistiske viden i litterær form. Plottet er for gennemskueligt, figurerne for firkantede, og sproget minder mest om noget, der er fundet i bunden af en kasse med forlagte Jan-bøger.

Det er synd, for historien om en ung dansk lastvognschauffør, der forsvinder i Italien, og hans venners forsøg på at spore ham ned gennem Europa kunne have været interessant læsning. Her bliver ikke kun gået til lovløsheden i særlige områder af EU, men også til visse danske vognmænds fiksfakserier med illegal transport.

Mord i saunaen

Så er der mere spændstighed i »Den finske patriot«, skrevet af Kristeligt Dagblads vidende og velfortællende udlandsredaktør, Henrik Brun.

Her er vi havnet i en finsk sauna, hvor en kendt russisk bøsseaktivist findes myrdet. Det skaber hurtigt en diplomatisk krise mellem EU og Rusland, med USA som aktiv medspiller, og den utilpassede danske journalist Ketil Brandt forsøger sammen med en lokal kvindelig kollega at finde hoved og hale i sagen, der involverer både homoaktivister, finske nationalister, den ortodokse kirke, udenlandske ambassader og inderkredsen omkring den finske præsident.

Henrik Brun jonglerer træfsikkert med sin store internationale viden og et godt og mundret sprog, og selv om der indimellem går lidt tomgang i de diplomatiske forviklinger, er denne fjerde bog om Ketil Brandt en anbefalelsesværdig og klog krimi.

Spændingsromantisk godbid

Også Jakob Melander bevæger sig med sin anden bog om politimanden Lars Winkler ind i et konfliktfyldt seksualpolitisk farvand.

»Serafine« handler om en transkønnet, illegal albansk indvandrer i Tyskland samt det brutale mord på Københavns overborgmester. Med et godt, knapt sprog og et fint plot serverer Melander en ægte spændingsromantisk godbid om København, korrupte politikere, kriminelle asylansøgere og en kryster i en humanitær organisation.

Den illusionsløse, kæderygende Winkler tænker skævt og tør gå egne veje, og det fører ham på sporet af fortiede begivenheder på et flygtningecenter for 15 år siden. Det viser sig, at den myrdede overborgmester havde andre drømme og idealer end dem, hans dominerende partiformand af en mor pressede ned over ham, og det har fået katastrofale følger.

Med »Serafine« slår Melander fast, at han er et af de nye store navne på den danske krimiscene. Lad så være at hans hovedperson fremstår som en lidt for klichéfyldt machomytisk enspænderfigur. Og at det er svært at tro, at nogen skulle kunne slette samtlige artikler i samtlige arkiver om en bestemt begivenhed (måske Melander skulle have lånt lidt af ovenstående kollegers journalistiske research-logik).

Men samlet set er »Serafine« en god krimi til feriekufferten – fyldt med europæisk vingesus, om man så drager uden- eller indenlands.

Fire stjerner

Titel: »I strid med sandheden«.

Forfatter: Henrik Sten-Knudsen.

Sider: 358. Pris: 300 kr.

Forlag: Lindhardt og Ringhof.

To stjerner

Titel: »Organjægerne«.

Forfatter: Peder Munch Hansen.

Sider: 234. Pris: 199 kr.

Forlag: Siesta.

Fire stjerner

Titel: »Den finske patriot«.

Forfatter: Henrik Brun.

Sider: 376. Pris: 299 kr.

Forlag: Turbine.

Fire stjerner

Titel: »Serafine«.

Forfatter: Jakob Melander.

Sider: 352. Pris: 300 kr.

Forlag: Rosinante.