Finansfolk vil sponsorere skønlitterære forfattere

Den private virksomhed Skagen Fondene vil indgå sponsoraftaler med forfattere og støtter et smalt forlag med 750.000 kroner. Målet er at samle flere sponsorer, der tilsammen årligt kan give 15 mio. kr. til forfatterne. Danske Skønlitterære Forfattere kalder det »en god forlovelse«.

Den store norsk-danske kapitalforvalter Skagen Fondene vil give danske forfattere direkte økonomisk støtte, så de får bedre mulig for at fordybe sig. Fold sammen
Læs mere

Det er svært at koncentrere sig om at skrive, når man ikke har til dagen og vejen.

Det ved mange forfattere af bitter erfaring. Indtægterne fra bogsalget er små, og for at kunne leve må de arbejde som alt lige fra forlagsredaktører til plejehjemsassistenter ved siden af forfattergerningen, og det går ud over skriveprocessen.

Nu vil en privat virksomhed give forfatterne en hånd. Skagen Fondene, som er en stor norsk-dansk kapitalforvalter, vil give forfattere nye indtjeningsmuligheder. Virksomheden afsætter 400.000 kroner til aktiviteter og sponsorering af en eller flere forfattere i 2014-2016 – navnet på vedkommende offentliggøres først i det kommende år.

Hertil kommer – i samme periode – et årligt produktionstilskud på 250.000 kroner, som skal gå til fem udgivelser årligt på det lille litterære forlag Gladiator. I alt 1.150.000 kroner.

»Der er behov for nye indtjeningsmuligheder for forfattere og forlag. De smallere forfattere, som arbejder med sprog og sansning af verden og gør en forskel på højt kunstnerisk niveau, kan ofte ikke leve af deres bøger,« siger Christian Jessen, cand. oecon. og analytiker i Skagen Fondene.

Virksomheden vil også arbejde for, at andre virksomheder laver sponsoraftaler med forfattere. Målet er ambitiøst: 15 millioner kroner årligt fordelt til 100-200 forfattere.

»Vi vil samarbejde med forfattere og medvirke til deres arbejde. Vi mener, at det er ødelæggende at tale om støtte og hjælp, fordi det er udtryk for en almisse-mentalitet. Så er der tale om en skæv samarbejdsrelation, fordi den ene part er overlegen,« mener Christian Jessen.

Skagen Fondene støtter i forvejen kunst og humanitært arbejde. I Danmark giver virksomheden penge til Skagens Museum og Læger uden Grænser.

Ifølge Christian Jessen vil man ikke blande sig i forfatternes arbejde, og der bliver ikke noget krav om logoer og sponsortøj. Men hvis en forfatter er interesseret, kan der blive tale om f.eks. oplæsninger og signering af værker. Man har også tanker om at oprette læseforeninger, hvor dedikerede læsere støtter en forfatter. Og til sommer vil man sammen med forlaget Gladiator afholde en reception – ikke for kulturparnasset, men for forfatterne og deres læsere i virksomhedens gård på Kongens Nytorv i København.Men hvad får virksomheden selv ud af at samarbejde med forfatterne?

»Vi kommer i kontakt med en gruppe borgere, vi ellers ikke ville komme i kontakt med, f.eks. ved oplæsningsarrangementer,« siger Christian Jessen.

Kan pudse den kulturelle glorie

Inger Lise Hornemann, formand for foreningen Danske Skønlitterære Forfattere, er glad.

»Enhver krone i en forfatterlomme er en god krone både for forfatteren og sponsoren. For sponsoren handler det om imagepleje. Man vil gerne have en kulturel glorie om hovedet, og det kan jeg godt forstå, for det fortæller noget om virksomheden. Det er en slags mæcen-virksomhed, som vi har en vis tradition for i Danmark,« siger Inger Lise Hornemann.

Hun frygter ikke interessekonflikter mellem forfattere og sponsorer. Normalt er sponsorering af kunst og kultur ikke forbundet med modkrav om, at en forfatter ikke må skrive om et bestemt tema, siger Inger Lise Hornemann.

»Der er ingen forfattere, som for 100.000 kroner vil lade sig iføre en censur-hat. Det ville også være dumt af virksomheden. Normalt giver virksomheden nogle penge og får noget image til gengæld, og så har kunstneren frit slag. Det er vigtigt, at der på forhånd bliver lavet en god skriftlig aftale, og så kan det da godt være, at man undervejs af den ene eller anden grund bliver uvenner, og så må det jo være sådan. Men det glæder mig, hver gang nogen vil poste penge i litteratur og kan se, at de kan have nytte af det. Det kan være en god forlovelse,« siger Inger Lise Hornemann.

Et nybrud i branchen

På Gladiator, som er et lille nyt forlag, der satser på relativt smal kvalitetslitteratur, er Hans Otto Jørgensen, der er forfatter, højskolelærer, tidligere rektor for Forfatterskolen og medstifter af forlaget, glad for de 750.000 kroner fra Skagen Fondene.

»Vi vil prøve at finde nye måder at drive forlag på. Virksomheden er interesseret i en fair trade-model, hvor forfatterne får en større procentsats af salget, end de gør andre steder. Det gør de hos os. Op til 50 procent af salget. Andre steder er standardkontrakten 15 procent,« siger Hans Otto Jørgensen.

Forlaget ikke skal yde nogen modydelse for støtten, og Hans Otto Jørgensen håber på sammen med Skagen Fondene at kunne udbrede modellen, som han ser som et nybrud i branchen, til andre små forlag.

Men hvordan ser han på virksomhedens udbytte af samarbejdet?

»Den får selvfølgelig noget omtale, men jeg tror også, at Tor Dagfinn Venn (norsk medstifter af Skagen Fondene og kultursponsor, red.) er et meget idealistisk menneske, som kan se en idé i det her. Han er mæcen og støtter også andre ting. Et forlag som Gyldendal er jo ligesom Skagen Fondene en virksomhed, og jeg kan ikke se nogen forskel på et stempel, der hedder Gyldendal, og et stempel, der hedder Skagen Fondene,« siger han.

Hans Otto Jørgensen ser i modsætning til Inger Lise Hornemann en risiko for, at der opstår interessekonflikter mellem forfattere og virksomheder.

»Selvfølgelig risikerer man en interessekonflikt, men man må stole på, at forfatteren kan holde sig fri af det, og det må vi som forlag hjælpe med til. Men man skal også tænke på, at der kan opstå interessekonflikter i forhold til de to store forlag, Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, og Statens Kunstfond, som forfatterne skal gøre sig tilpas overfor,« siger Hans Otto Jørgensen.

Læs mere om forlaget Gladiator i tillægget Bøger på lørdag.