Fatal tiltrækning

Roman. »Dyret med to rygge«. Den mareridtsagtige lidenskab mellem en 14-årig pige og hendes lærer skildres både overraskende og klaustrofobisk i australske Emily Maguires »Dyret med to rygge«.

14-årige Sarah og hendes 38-årige gifte engelsklærer Mr.Carr er langt ude over en almindelig lærer/elev-flirt i Emily Maguires fascinerende bog. Læseren bliver trukket med helt ud i en mareridtsagtig, altoverskyggende besættelse.

Altså den fatale tiltrækning, hvor alle grænser overskrides i jagten på sammensmeltningen og gensidigheden. Alt dét, Shakespeare kaldte for »dyret med to rygge«.

Det er ikke kun et spørgsmål om, at lyrik og erotik flettes attraktiv sammen. Den kun 14-årige Sarah Clark er ganske vist både køn og usædvanligt intelligent og belæst, da hun lader sig forføre af sin engelsklærer Daniel Carr.

Fanget i et erotisk net
Det drejer sig snarere om en gensidig, skæbnesvanger tiltrækning og indbyrdes magtkamp, som udvikler sig ukontrollabelt trods otte års pause, hvor Daniel af familiemæssige årsager har forladt byen og Sarah, der er svigtet af sin egen familie sidder tilbage med savnet og forsøger at overleve med en lang række af dét, hun kalder »trøstepræmier«.

Hendes forældre har nægtet at hjælpe hende, da hun på et tidspunkt bliver voldtaget. Vennen Jamie, der hjælper hende efter voldtægten er den eneste, der synes at blive lukket ind i hendes følelsesmæssige univers, som er fyldt op af den opslidende erotiske besættelse af engelsklæreren, Daniel.

Havde det ikke været for den levende og fanden-i-voldske dialog, de litterære citater og alvoren i Sarahs udsathed, havde skildringen været for kvælende fokuseret på det destruktive spil mellem afhængighed og magt.

Med et Emily Dickinson-citat hedder det, at »stor galskab er guddommelig fornuft«, og det er sådan Sarah ser på sit forhold til Daniel. Trods hans voldelige fremfærd vælger hun den store galskab. Sarah, der føler, at hun aldrig har haft noget forhold til livet, vælger at jage ekstasen, grænseløsheden.

Markant debutroman
Skelettynd og med synlige sår bliver hun i dette magtspil isoleret fra omverdenen. For Daniel er det også hudløs alvor.

Han har forladt kone og to døtre for at opleve dyret med to rygge. Han optræder voldeligt og perverst, men er fanget i det erotiske net.

»Dyret med to rygge« er en overraskende og markant debutroman, som kaster sig ud i en undersøgelse af den altoverskyggende trang til opslugthed og grænseløshed, der står og vipper på kanten til afgrunden.

Romanen giver ikke nemme svar. Undervejs melder spørgsmålet sig, om Sarah er blind for omverdenen, fordi hun er omsorgssvigtet. Eller er hun bare stærk nok til at følge sin længsel?

Emily Maguire søger sidst i romanen at sætte deres forhold ind i et større perspektiv ved at henvise til Freud og forestillingen om, at civilisationen vokser ud af sublimeringen af begæret. Det er ikke nødvendigt med denne henvisning. Vi ser ganske tydeligt, at Sarah og Daniel lader de andre om at bygge katedraler. For læseren er »Dyret med to rygge« en overraskende, men også klaustrofobisk skildring af længslen efter det grænseløse.