Farlige forskere

Roman. »Den tabte by«Med hiv og sving får debutanten Jesper Lemmich sin spændingsroman til at falde på plads.

På papiret har den det hele, Jesper Lemmichs debutroman »Den tabte by«. Det er en spændingsroman, der tager udgangspunkt i noget så sjældent som DTU og bevæger sig over til det eksotiske Ecuador og det farlige Colombia. Den handler om kyniske forskere og korrupte embedsmænd, der i jagten på gåden om HIV-virussets opståen er villige til at sætte alle menneskelige hensyn til side. Og så er der »lunefulde skøger, smukke prinsesser og ægte psykopater i den historie«, som det selvbevidst forlyder.

I centrum for begivenhederne står den tredveårige Josef, som indledningsvis forsvarer sin ph.d.-afhandling, og som efterfølgende bliver sendt af sted til Sydamerika for at finde en forsker, der er forsvundet under mystiske omstændigheder. Ven og fjende, skurke og helte skifter roller undervejs i den indviklede intrige, og hovedpersonen har flere gange fornemmelsen af, at der er noget, han har overset i »det komplicerede puslespil«. Det går dog op til sidst ved hjælp af et sært heldigt møde mellem en række nøglepersoner i fortællingen. Det er alt sammen lige efter spændingsromanens opskrift og ikke særlig originalt.

Når jeg er noget loren ved dette romanprojekt, så er det først og fremmest, fordi der er noget gumpetungt over sproget. De mange dialoger er fyldte med forklaringer, som skal udrede trådene og leveres ikke med den lethed og replikindividualisme, som kan gøre dem troværdige. Tungt forekommer det mig også, at man skal igennem detaljerede beskrivelser af, hvordan man tilbereder hummerhaler a la costa og have oplysninger, som man kan finde i »Lonely Planet«.