Fabelagtigt portræt af Englenes by

Henrik List har skrevet et fabelagtigt portræt af den kulturelle smeltedigel Los Angeles.

Forfatter og journalist har skrevet en fremragende om Los Angeles, vurderer Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen

Sammenholder man USAs to største byer, New York og Los Angeles, fremstår de som hinandens modsætninger. NY er tæt, høj og centreret om Manhattan; LA er åben, udstrakt og uden egentligt centrum.

I NY er man tosset, hvis man har en bil, i LA er man det, hvis man ikke har en. Og hvor alle elsker NY, ja, så hader de fleste LA. Finder den kaotisk, ucharmerende, overfladisk og pengegrisk.
Sandt nok: LA er kompleks, og det tager tid at finde sig til rette i den. Men har man først fået byens særlige puls i blodet, da forsvinder den ikke sådan lige igen.
Det beviser Henrik List med sin anden bog om byen.

I 1992 udgav han »Los Angeles non-stop« – et rejseessay med særligt fokus på de sider af byen, som sjældent nævnes i en normal rejseguide: Det fattige LA, racerelationer og –spændinger, sexkulturen, osv.

Op og ned ad The Strip

I den nye bog, »Scener fra Sunset Boulevard«, vender han tilbage. I en lejet rød Ford Mustang tilbringer han to måneder med at cruise op og ned ad den mest mytologiserede gade i LA, den 40 kilometer lange Sunset Boulevard.

Med sin sædvanlige nysgerrige fordomsfrihed bringer List os tæt på de fattige miljøer i Echo Park og Silver Lake, som ligger på hver sin side af boulevarden i Downtown-enden, og bevæger sig derefter langsomt op imod filmproduktionens hovedstad, Hollywood, ned ad »The Strip«, som ligger for foden af Beverly Hills og er den del af gaden, som huser rockklubberne og stripbarerne, og slutter ved stillehavets rand i Pacific Palisades.
Undervejs kridtes de historiske udviklinger op; steder, der har spillet en særlig rolle i film-, rock-, kunst- eller litteraturhistorien besøges, og vi præsenteres for et hav af personer. Dels alle dem, List løber ind i – fra hjemløse transvestitter til en kendt dansk musikproducer – dels dem, der i tidens løb har haft særlige relationer til eller betydning for byen.
Særligt fokus får de store LA-forfattere Chandler, Fante, Bukowski, m.fl., og kapitel 1 afsluttes med et førstehåndsvidneudsagn fra kunstneren Paul McCarthy.

McCarthy har endvidere stillet en fotoserie fra 1970erne til rådighed for bogen – en række forholdsvis anonyme billeder af Sunset Boulevard taget igennem forruden af en bil. De er i sig selv ikke specielt interessante, men fungerer godt som modstykke til Lists detaljerede, svulmende og sprudlende tekst: There’s more to the picture than meets the eye!

Fabelagtigt billede

»Scener fra Sunset Boulevard« er et must for dem, der har blot en flig af LAs puls i deres eget blod. Bogen giver et fabelagtigt billede af byens komplekse kludetæppe, som dårligt kan siges at indeholde et mønster, men som alligevel er enestående.
Man kunne måske godt have ønsket sig, at List havde været lidt mere åben omkring sine kilder, men det er jo ikke en afhandling, han har forfattet.

Det er en kærlighedserklæring, som viser, at kærlighed ikke gør blind, men i stedet skærper ens fokus, hvis man er indstillet på at elske det hele – på godt og ondt.