Et rigtigt menneske

»Den afmægtige – en biografi om Christian 7.«. I danmarkshistorien fremtræder Christian VII som et sindsforvirret skyggemenneske. I Ulrik Langens fine biografi får kongen kød og blod.

Historien om Christian VII er fortalt med stor indføling og skarpt blik for tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto fra bogens forside

Christian VII var en stakkel, der som en afmægtig konge er blevet en sørgelig skikkelse i dansk historie. Han forbliver i samtlige skildringer et luftmenneske, der blev tiltagende magtesløs og åndsformørket. Hans tidlige eskapader med bl.a. sin elskerinde Støvlet Katrine havde en vildskab og fribundet erotik over sig, der forargede samtiden. Men hurtigt sænkede mørket sig tilsyneladende over dette unge begavede menneske. Han blev et offer for magtfulde aristokrater, snerpede hofdamer, Struensee og til sidst helt tilsidesat af sin søn, den senere kong Frederik VI.

Kan man genskabe det virkelige menneske bag den sørgmodige kongelige maske? Historikeren Ulrik Langen, der allerede har beriget os med en række fine bøger om 1700-tallet, har sat hele sin store viden ind på at nylæse kilderne, inddrage hele tidsånden og i åndelig forstand tage Christians kongelige sko på.

Det er gjort med en usædvanlig stor indføling og skarpt blik for tiden. Vi får beskrevet en ulykkelig skæbne, der kunne have udviklet sig helt anderledes. Var han virkelig skør og en idiot, som samtiden anså ham for? Ulrik Langen er tilbøjelig til at tolke ham helt anderledes, som et menneske, der var præget af angst og ikke ønskede at optræde, som det kongelige reglement krævede. Han var et snakkesaligt menneske, som hans familie og omgivelser ikke talte med. Han ønskede ikke at sidde stive klokketimer ved taflet, men blev tvunget dertil. Han brød sig ikke om det rutineprægede liv ved hoffet, men måtte alligevel deltage deri. Han ønskede menneskelig nærhed, men fik det ikke. Han var offer for uduelige opdragere, et ufølsomt miljø og sine erotiske drifter.

Det er smerteligt at læse om den kønne og musikalske Christians forkvaklede opdragelse, og Ulrik Langen beskriver det, så man føler stor medynk med det unge menneske. Forfatterens grundige beskrivelse af Christians senere erotiske besættelser er simpelthen fremragende. Hans ulykkelige ægteskab og hans rastløshed var forhold, der drev ham mod stadig flere spring ud i tøjlesløs seksuelle eskapader, og Ulrik Langen får os til at forstå, hvad der foregik i den unge mands sind.

Der er ingen tvivl om, at Ulrik Langen har sin fulde sympati investeret i den unge Christian – flere af hoffolkene bliver beskrevet med mindre indføling end den unge konge. Men det tilgiver man gerne, for vi får spændende kapitler fra danmarkshistorien genfortalt fra den unge Christians synsvinkel. Det er gjort gennemført og vidende med stor sproglig fornemmelse og humor. Elsker man 1700-tallet og de dramatiske historier om Støvlet Katrine, Caroline Mathilde og Struensee, er denne bog en ren nydelse, men også en seriøs nyfortolkning af en af vore centrale historiske figurer.