Er der sex efter de 60?

I »Vingeskudt« disker Erica Jong op med både dødsangst og kundalinirejsning.

Foto: Mary Ann Halpin/Gyldendal. I 1970erne debutterede Erica Jong med romanen »Luft under vingerne«. Nu er hun aktuel med »Vingeskudt«, der er en slags efterord til 70er-feminismen.
Læs mere
Fold sammen

I 1970erne lå Erica Jongs debutroman, »Luft under vingerne«, på mange kvinders natbord, og begrebet »det gnidningsløse knald« blev indført. Nu har Erica Jong skrevet om det at fylde 60 år. Og om at se sit sexliv ligge mere bag end foran sig.

»Vingeskudt« indledes med en hilsen til debutromanen. På sexsitet DetGnidningsløseKnald skriver hovedpersonen, Vanessa Wonderman, følgende: »Lykkeligt gift kvinde med ekstra erotisk energi søger lykkeligt gift mand med ditto. Lad os hylde eros sammen en eftermiddag om ugen.«

Hendes mand, der er 25 år ældre, har rejsningsproblemer, og Vanessa vurderer, at det er for tidligt at gå på seksuel pension. Men de mænd, hun tiltrækker, er enten freaks med hang til latex og afstraffelse eller tidligere elskere, der ikke kan komme.

Mens Erica Jongs kamp i 1970erne handlede om ligestilling mellem mænd og kvinder, fri sex, retten til abort, skilsmisse og lige løn, handler den i dag om ikke at blive usynlig og afseksualiseret. »Kvinder på 60 har ikke lov at have lidenskaber. Vi forventes at blive bedstemødre og trække os tilbage i afklaret kønsløshed. Sex er forbeholdt folk i 30erne, 40erne, sågar 50erne,« skriver hun. Og tilføjer, at hun vil have sex for at bevise, at hun aldrig vil dø.

Mere end en roman om en sexglad 60-årig er »Vingeskudt« dog en roman om dødsangst. Dens originaltitel er »Fear of Dying«, hvilket selvfølgelig spiller på »Fear of Flying«, som debutromanen hed på engelsk.

Vanessa Wondermans forældre er langt oppe i 90erne og døende. Moderens kalkunhals, vinkeflæsk på armene og knyster på fødderne er blevet ledsaget af en sødmefuld demens, der efterlader hende munter og kærlig og ude af stand til at vide, hvem hun får besøg af. »Vingeskudt« handler om, hvad der sker, når sjælen langsomt tjekker ud og lader kroppen tilbage.

Efterord til 70er-feminismen

Samtidig er Vanessas datter gravid og har valgt det såkaldt økologiske moderskab; at gå derhjemme, lave al mad fra bunden, langtidsamme og sætte arbejdslivet på pause på ubestemt tid. Valget får Erica Jong til at reflektere over kvindekampen, som hele tiden må genstartes, og hvorfor den karriere, som hun kæmpede for, for en ny generation er mindre interessant end moderskabet.

»Vingeskudt« er derfor også en resigneret evaluering af 40 års kvindekamp. Selv skriver Jong: »Lytter døtre nogensinde til, hvad deres mødre eller moderfigurer siger til dem? Nej. Man kan ikke lære dem noget! Husk det og klap i. Halvdelen af forældreskabet består i at holde munden lukket. Vi lever i en Monty Python-verden - og bjergprædiken er skrevet af forretningsmænd.«

Her kan man jo godt være lidt fræk som anmelder og anholde Erica Jong, at verden af i dag er lidt anderledes end verden af i går, og at det aldrig har været døtres opgave at leve deres mødres liv, herunder at adoptere samtlige idiosynkrasier om mænds repressive verdensherredømme og fastlåste forestillinger om det rigtige liv for en kvinde.

Det er Jong klog nok til at vide, og »Vingeskudt« er derfor ikke en 300 sider lang klagesang fuld af brok og bebrejdelser, men et slags efterord til 70er-feminismen og samtidig en melankolsk humoristisk konstatering af dødens præmis.

Alder handler ikke kun om tal, men også om livsforventninger og om fortsat at ville have mere. Både mere sex og mere plastikkirurgi, så døden, i al fald tanken om den, kan holdes fra døren.

»Vingeskudt« begynder med begæret og ender med tantrisk sex og et brag af en kundalinirejsning. Erica Jong er stadig særdeles bramfri i sine beskrivelser af sex, men nu er de forlenet med en ømhed og bittersød livserfaring. Jeg har det som Woody Allen, der er citeret på forsiden: Jeg elskede at læse den.

Titel: Vingeskudt. Forfatter: Erica Jong. Oversætter: Agnete Stjernfelt. Sider: 296. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.