En småalkoholiker møder en flok djævleuddrivere

Michael Katz Krefeld sender sin lidt fordrukne husbådsbeboer af en hovedperson i armene på en kristen sekt. Det er godt skruet sammen. Men en anelse for genkendeligt.

»Sekten« af Michael Katz Krefeld er velskrevet spænding, men til tider for strømlinet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

I en tid, hvor islamistisk terror fylder en del i medier og folkebevidsthed, kan det være passende at blive mindet om, at ekstremis­tisk gudstro kan have mange ansigter, og at også kristendommen har fostret radikale og voldelige afarter af det oprindelige.

I Michael Katz Krefelds tredje bind om den små-alkoholiserede tidligere strisser Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn, tager handlingen således udgangspunkt i en kristen sekt, der bedriver hjernevask, slaveri og eksorcisme i Guds navn, og hvor det hele ender i et religiøst rædselsscenarie af en finale.

»Sekten« starter som en regulær eftersøgningssag for en københavnsk rigmand, der beder Ravn om at finde sin forsvundne søn. Ravn, der lever livet mellem det lokale stamværtshus, Havodderen, og sin husbåd, Bianca, i et følelsesmæssigt vakuum efter kærestens voldsomme død tre år forinden, er ikke meget for at påtage sig den tilsyneladende banale sag.

Men den aldrende Ferdinand Mesmer og ikke mindst hans hårdtslående og attraktive assistent Katrine får ham overtalt, og snart er han sovset ind i et større religiøst miskmask, hvor hjernevask, vanvid og svampeforgivet vievand er nogle af de virksomme ingredienser.

Mesmers søn, Jakob, var som yngre en talentfuld partner i farens firma, der udbyder en særlig patenteret lederuddannelse, men efter på et tidspunkt at have været i behandling for en psykisk lidelse, forlader han job og familie, brænder alle broer bag sig og uddanner sig til prædikant.

Velskrevet og velsmurt

Han er først medlem af Pinsebevægelsen, men grundlægger siden sin egen sekt, Guds Udvalgte, der – siden dets hovedbygninger på Amager er brændt ned til grunden - har til huse i et afsondret og godt bevogtet gods på Lolland.

Her finder Ravn efter mange omveje og bekymrede advarsler fra sine venner hjemme på Christianshavn omsider Jakob Mesmer og hans knap 100 slavelignende disciple og bevæbnede vagtfolk. Ravn skal aflevere et brev fra Mesmer sr. til Mesmer jr., da der i forbindelse med en større fusion med et andet firma kræves en underskrift fra sønnens hånd. Det er dog ikke let, og hvad der lignede en simpel sag, udvikler sig til et mareridt for Ravn.

»Sekten« er effektfuld og spændende, og Michael Katz Krefeld skriver godt. Plottet er glimrende skruet sammen og sidder i og for sig lige i skabet. Det lyder forbeholdent og er det til dels også, for når det hele bliver for veltilrettelagt og kriminalistisk strømlinet, kan historien ende med at ligne en skabelon på den gode krimi og hovedpersonen en lidt fersk karikatur af sig selv. Den populære series dilemma.

Ravn er dog en interessant helt, han er formet over en klassisk, alkoholiseret og livstræt krimifigur, men med forfriskende sider af moderne mand og alternativ boheme. At han i dette bind til sidst må tørlægges, lægger op til flere nuancer, og det er fint.

Med andre ord: Vil man have velskrevet, velsmurt spænding er »Sekten« et sikkert hit. Og man kan ikke andet end glæde sig til næste bind, hvor der formentlig – fornemmer man – vises nye sider af Ravn og måske kommer skred i opklaringen af mordet på kæresten.

Titel: Sekten. Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 366. Pris: 299 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.