En bog om livet som meningen med døden

Tænkende tomater, en dansk borgerkrig og en kærlighedshistorie i århundreder. Det er nogle af Kaspar Colling Nielsens gode historier.

Foto: Isak Hoffmeyer Fold sammen
Læs mere

Ude i fremtiden sidder der en meget rig jødisk mand og fortæller om gamle dage. Han er, takket være et stamcelleprogram, blevet 475 år gammel. Han har en gammel hund, der kan tale. Han nyder, trods sin høje alder, at deltage i sexorgier med sine jævnaldrende, og han er en god fortæller. I Kaspar Colling Nielsens ret vilde og ret vildt originale nye roman, »Den danske borgerkrig 2018-24«, beretter han om dengang, da danskerne efter finanskrisen mistede tilliden til politikerne, og om hvordan der derefter udbrød krig mellem statsmagten og oprørerne. Manden var selv ung, da det skete. Ung og forelsket. Han skjulte sin rigdom for sin elskede, der var aktivt revolutionær. Sådan her så hendes hverdag ud:

»De udvalgte sig store villaer, hvor tilfældige rige boede. Brød ind og dræbte dem, for det meste med kniv for ikke at larme. Hun fortalte, hvordan hun i sidste uge havde skåret halsen over på et ældre ægtepar i Vedbæk.«

Borgerkrigen strukturerer mandens fortælling. Der er et før, et under og et efter blodsudgydelserne. Men der er mere i romanen end som så. Forfatteren til de 17 fantastiske historier i »Mount København«, der udkom for et par år siden, er stadig fuld af historier, og de handler om alt muligt. Hovedpersonen selv solidariserer sig så meget med sin elskede hund, at han laver stylter til armene, så han kan løbe som dén, og betaler for at få en lugtesans i hundeklassen, så han kan lugte på bøffen, om koen var trist, da den døde.

Der er også en historie, fortalt af en hund, om en hund, der var ejet af en kineser og frygtede at blive spist, for kinesere spiser jo hunde, men som »nøjedes« med at blive mor til hvalpe, der endte som middagsmad for kineseren og hans familie (og hunden selv!) Der er historien om tomaten, der levede sit tomatliv og blev til en flået tomat og udåndede lykkeligt som tilbehør til en god ret med kylling. 

Der er historien om bonden, der hadede dyr, men endte med ufrivilligt at skabe et jordisk naturparadis. Der er mange historier, og det er vildt, som han kan fabulere, Colling, og det er næsten lige så vildt, at disse historier i den store historie ikke anstrenger. Det gør de ikke. De bliver en del af et meningsfuldt flow. Eller som manden i bogen siger et sted: »Når vi fortæller noget til hinanden, er det ikke, fordi historien betyder noget andet, at det er en kode, man skal bryde. Intet betyder noget andet. Der er kun det, der er, og derfor skal det være godt.«

»Den danske borgerkrig ... « er prunkløs prosa. I passager næsten naivt ligefrem. På den gode måde. Det er en bog – ikke mindst – om dyr, der kan være menneskelige, og om mennesker, der kan være dyriske. Det er desuden en bog om krig og fred, om en kærlighed, der aldrig vil dø, om sex som magt og om, at livet er meningen med døden, ikke omvendt. Og måske er den mere end det, men det er allerede nok, og det er godt nok. Mindst.

Titel: Den danske borgerkrig 2018-24 Forfatter: Kaspar Colling Nielsen Sider: 224 Pris: 249,95 kr. Forlag: Gyldendal