Dystopien er i farver

Søren Jessen har skabt en sjældent vellykket billedadaptation af Jesper Wung-Sungs prisvindende gyser »Kopierne«.

»Kopierne« skrevet af Jesper Wung-Sung og illustreret af Søren Jessen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg. Hvad er jeg. Hvad er jeg så?«

Sådan indleder tegneren Søren Jessen sin grafiske version af Jesper Wung-Sungs blændende dystopiske science-fiktion-gyser »Kopierne«, hvor nye børn skabes som erstatning for syge børn eller som erstatning for børn, der på andre måder er sat ud af funktion. Dermed understreger han romanens fokus på identitet.

Kopierne ved ikke, at de er kopier, de tror sig ægtefødte, således også hovedpersonen, Jonas, som vender hjem i højt humør, efter at han har scoret tre mål i en fodboldkamp, og efter at Maria, som han er lun på, har givet ham en gave. Hjemme er dørene låst, og forældrene nægter ar lukke ham ind.

Jonas får et chok, da han ser sin dublet inde i huset. På vejen standser en bil, to mænd stiger ud og prøver at lokke Jonas med. Han aner uråd og flygter sammen med to andre kopier mod havet, hvor et skib med boldbaner og anden morskab lokker. Men vejen dertil er fuld af farer, ikke mindst blodtørstige vildsvin. Desuden har kopier en »udløbsdato«. Man kæmper mod den uundgåelige opløsning.

Søren Jessen gør med sine eminente illustrationer Jesper Wung-Sungs fortælling til sin egen. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Visuel rigdom

Søren Jessen har skåret kraftigt i tekstmængden, lavet sit eget flet af Jesper Wung-Sungs tekst, men han har gjort det logisk. Han løsriver sig fra forlægget uden at slippe historiens kerne, og resultatet er den bedste danske grafiske roman skabt over et eksisterende værk, jeg mindes at have set.

Hvert eneste opslag er formet efter teksten. Når man bladrer, ved man ikke, hvad man får at se næste gang, og det mest spændende er Søren Jessens brug af nye teknikker, farver, hel- og delbilleder, ruder og rene tegneserieopslag. Det giver en varieret visuel rigdom og uendeligt smukke og imponerende opslag.

Ordene er Jesper Wung-Sungs, men denne grafiske udgave fremstår som Søren Jessens værk. Den er mere direkte og gribende, uhyggen får en tak opad, når ord og tekst messes over hele sider. Længere refleksioner og mere poetiske sætninger som »Lad mig blive drømmedum og tanketom« forbliver i romanen, og til forskel fra dén opløses både sproget og det visuelle til sidst. Farverne forsvinder, og Jonas ender som tændstiksdreng. Enestående!

Titel: Kopierne. Forfatter: Jesper Wung-Sung. Tegner: Søren Jessen. Sider: 110. Pris: 230 kr. Forlag: Høst & Søn.