Dygtigt par leverer næsten lydefri krimi

Gru, genopstandelse og en græsk filosof er hovedingredienser i A.J. Kazinskis tredje bind om det umage (ægte)par, gidselforhandleren Niels Bentzon og astrofysikeren Hannah Lund.

Billedtekst Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi behøver ikke være bange for at dø. Skal man tro præmissen i forfatterparret bag pseudonymet A.J. Kazinskis tredje bind i serien om gidselforhandler ved Københavns Politi, Niels Bentzon, og hans hustru, astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet Hannah Lund, er vort endeligt ikke endegyldigt. Vi vil alle genopstå, og hvis vi selv gør en indsats, eller tilfældet er gunstigt, skal vi nok komme til at mødes med dem, vi har kær, i et nyt og anderledes liv.

Man skal som udgangspunkt måske ikke ligefrem tilslutte sig, men så i det mindste acceptere denne påstand, før man kaster sig over Anders Rønnow Klarlunds og Jacob Weinreichs »Den genfødte morder«. Som tidligere i serien går det åndelige også hér hånd i hånd med det konkrete og korporlige, og er man alt for jordbunden i sin tilgang til livet og litteraturen, er denne krimi næppe noget for én.

Leger man derimod med og lader det overnaturlige vægte lige så meget som det håndgribelige, vikles man ind i et velkomponeret plot med masser af både traditionel nordisk krimispænding og næsten stephen kingsk uhygge. Kazinski-parret skriver godt, og de er dygtige til at twiste mellem det forklarlige og det uforklarlige, så man længe er i tvivl om, hvad man skal tro.

En af Niels Bentzons gode bekendte, en overlæge på en sikringsanstalt for landets mest farlige kriminelle, er død. Murerne omring Sikringen er hermetisk lukkede, og det besluttes derfor, at Bentzon skal indsættes på stedet som psykisk uligevægtig forbryder for inkognito at undersøge forholdene blandt patienter og ansatte. Det udvikler sig dramatisk, da Bentzon allerede fra førstedagen tvangsmedicineres med psykofarmaka, så han mister overblik og kontrol.

Samtidig er hans hustru rejst til Chile med kolleger fra arbejdet, hvoraf én af dem sætter blus på den jalousi, der brænder i Bentzon. Begge ægtefolk er fagnørder og distræte og ikke specielt gode til at få talt med hinanden, og deraf vokser misforståelser og konflikter.

Men midt i det hele vækkes Hannahs tro på deres forhold, og det får hende til at kaste sig ind i den aktuelle sag, der har tråde til både Guatemala, hvor hun under voldsomme omstændigheder møder en blind healer og hypnotisør, og til førtidskrigens London, hvor dele af en sideløbende handling om tre unge menneskers jagt på et gammelt dokument foregår. Og selvfølgelig rejser vi også – som tidligere – tilbage til Sokrates og indvies i begivenheder umiddelbart inden dennes død i år 399 fvt.

Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich udgør et dygtigt makkerpar, der formår at levere en næsten, men også kun næsten, lydefri og lettilgængelig vare med godt sprog og godt plot. Desværre fortaber de sig i spirituelle floskler omkring kærlighedshistorien mellem Niels Bentzon og Hannah Lund, ligesom nogle af handlingens små tandhjul virker lidt for billige, lidt for letkøbte. Det ændrer dog ikke ved det samlede billede af en solid, spændende og spiritualistisk krimi.

Titel: Den genfødte morder.

Forfatter: A. J. Kazinski.

Sider: 436

Pris: 300 kr.

Forlag: Politikens Forlag.