Dizzy Mizz Lizzy er en drøngod historie

Ny bog fortæller passioneret om Dizzy Mizz Lizzys brogede karriere.

Jan Poulsen fortæller historien bag et vigtigt kapitel i dansk rockhistorie med biografien »Dizzy Mizz Lizzy. En Drengedrøm.« Fold sammen
Læs mere

Dizzy Mizz Lizzy er med omkring 250.000 solgte eksemplarer af debutalbummet »Dizzy Mizz Lizzy« – fra det i dansk kontekst skelsættende rockår 1994 – den største succeshistorie i nyere dansk musikhistorie. Bandet har slået svimlende salgsrekorder, høstet Grammyer i massevis og indtaget landets største scener. Fra Roskildes Orange Scene, over KB- Hallen, til Forum.

Men Dizzy Mizz Lizzys 20-årige færd i den danske rockjungle har bestemt ikke kun været en dans på roser. Adskillige bump opstod undervejs, jordforbindelsen røg, og den massive succes samt det enorme forventningspres, som fulgte med, kvalte det unge bands venskab og slukkede gnisten.

Efter blot to albumudgivelser, føromtalte debut og opfølgeren, »Rotator« fra 1996, opslidende turnéaktiviteter samt erkendelsen af, at de tre medlemmer bevægede sig i modsatte retninger, måtte de trække stikket og gå i opløsning i 1998. Så troede man, at det var slut.

Men nej. Beretningen om Tim Christensen (sang/guitar), Martin Nielsen (bas) og Søren Friis-Larsen (trommer) og deres fælles stjernefærd og efterfølgende disintegration er samtidig også en af de største comebackhistorier i dansk rock. En succes-nedtur-genopstandelse-beretning, der tages til nye højder, da Dizzy Mizz Lizzy først samles om en reunionturné i 2010 og siden decideret genaktiveres i 2015 med fornyet energi og nye sange.

Det viser sig spøjst nok, at det ikke kun er gamle fans, der hungrer efter trioen. Der er kommet mange nye disciple til i de mellemliggende år. I 2015 har der været rift efter Dizzy som aldrig før.

Jan Poulsen er en garvet skribent, der skriver skarpt om de emner, han kaster sig over. Det har han vist med velresearchede værker om David Bowie, Eik Skaløe, Sort Sol og den danske punkscene med flere. Han er ganske enkelt ferm til sit håndværk, og hans veloplagte formidling af Dizzy Mizz Lizzys potente og turbulente historie, »Dizzy Mizz Lizzy. En drengedrøm«, er ingen undtagelse.

Der er sprogligt drøn på rockdrømmen fra en forfatter, der har fulgt bandet siden dets sejr ved DM i Rock i 1993, hvor det lige akkurat slog Kashmir på målstregen. Herefter fulgte nogle frodige år for den nye danske rock, hvor en række unge bands med Dizzy i spidsen ruskede op i den hjemlige andedam.

Passioneret beskrivelse

Bogen om Dizzy Mizz Lizzy er baseret på interviews med bandmedlemmerne, deres crew, bookere og pladeselskabsfolk, venner og familie. Vi får hermed historien råt for usødet, set fra mange perspektiver og krydret med sjove anekdoter, og det hele er skam ikke rygklapperi og ren Dizzy-fanatisme. Her gives også plads til kritiske røster. Gudskelov. Ellers var det nok blevet kedelig læsning.

Vi er med, da Tim som 11-årig flytter til Valby og kommer i klasse med Martin, hvor de to hurtigt finder sammen omkring den fælles interesse for den hårde rock, og da de et par år senere danner en trio sammen med Vanløse-drengen Søren.

Vi gennemlever den overvældende optur, de oplever som blot 18-19-årige knægte herhjemme og i Japan, og vi kommer tæt på den bratte nedtur i kølvandet på »Rotator«. Endelig er vi med, da de finder sammen igen, mange år efter det første brud.

Jan Poulsen tegner et portræt af tre generte drenge med store ambitioner og ditto talent. En generthed, som bliver en hæmsko, da successen tager til og de tre får kommunikationsvanskeligheder og distancerer sig fra hinanden. Nye indtryk kommer til. Ikke mindst da Tim indleder forholdet til Pernille Rosendahl, der som en Yoko Ono-agtig slange i paradiset trækker ham i nye retninger - menneskeligt og musikalsk. Retninger, som Martin og Søren ikke har lyst til at følge.

Men drenge bliver med årene til mænd, og undervejs bliver der talt ud om de gamle gnidninger, så fortællingen om Dizzy Mizz Lizzy ender med harmonien genoprettet – indtil videre i hvert fald.

Mens man fordriver ventetiden til næste års bebudede nye album, kan man passende læse op på historien og få tjek på anekdoterne med hjælp fra Jan Poulsen. »Dizzy Mizz Lizzy« er en fin bog, der passioneret beskriver et uomgængeligt kapitel i dansk rockhistorie.

Titel: Dizzy Mizz Lizzy. En Drengedrøm. Forfatter: Jan Poulsen. Sider: 304. Pris: 349,95. Forlag: Gyldendal.