Det vil for altid ikke være dig

Bodil Malmstens digte kredser vedholdende om dødens endelighed.

Malmsten Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristeligt Dagblads Forlag

 

 

Et raskt hjerte i et voksent menneskes krop vejer ca. 325 gram« og »Hvert år skal hjertet slå omkring 30 millioner gange«.

Den type faktuelle oplysninger om den muskel, vi kalder hjertet, udgør et af sporene i den svenske forfatter, dramatiker og kulturskribent Bodil Malmstens digtbog »Her er hjertet«. De nøgterne, nærmest lærebogs­kølige udsagn står i en bogstavelig talt hjerteskærende kontrast til de intense følelser af sorg, som det sammenhængende, fortællende tekstforløb i den lille, prunkløse bog i øvrigt formulerer og gør bevægende nærværende.

Bodil Malmsten skrev sit digt eller, om man vil, sine digte om sorg i 2015, som en beskrivelse og bearbejdelse af sine følelser efter samleveren, billedkunstneren Peter Csihas’ død i 2011, og Henrik Wivel har oversat med lydhørt øre for tonen og smerten i de sprogligt enkle, meget konkrete og ligetil tekster og forsynet bogen med et indlevet og vidende forord:

»Dødens endelighed. Et menneske, der har mistet, ved, at netop det er det sværeste at forlige sig med. Dødens endelighed.«

Dødens endelighed kredser Bodil Malmstens digte vedholdende om, og et af bogens nøgleord er »nevermore« med den karakteristiske balance i klangen mellem det absolut definitive og det bevidst ikke-patetiske:

»Se på narcisserne/Se/men det kan du ikke/Nevermore«

 

Aldrig mere! Der er mange litterære veje til sorgen, verdenslitteraturen og det aktuelle bogudbud er fuld af eksempler. Hos Bodil Malmsten beskrives sorgen i forskellige skikkelser, tonefaldet veksler fra kærlighedserklæringen til vredesudbruddet, »Jeg hader at/du prisgav mig«, og forfatteren tager skiftende strategier i brug. Når hun i flere tekster skildrer besøgene hos en sorgcoach, er pointen netop at vise, hvor lidt hans råd og anvisninger hjælper: »Smerten sidder i hjernen/siger sorgcoachen/ikke i hjertet/Smerten er bare det som/føles«.

Når forfatteren i en række sekvenser genoplever og foretager en slags møblering af det fælles liv med den elskede, peger det direkte mod tomheden i rummet efter hans død. Når sætningen »Vi er jo vi« kommer til at stå over for linjerne »I dit fravær er/alting ingenting«, er det ensomhedens tomhed, der indkredses.

Igen og igen markeres dødens endelighed og adskillelsens ubønhørlighed: »Du kommer aldrig til at svare«, hedder det et sted, et andet sted: »Det var ikke dig/kniven i hjertet/Vrides om/Det vil for altid/ikke være dig«.

Det er selve oplevelsen af et før og et efter, digtene i »Her er hjertet« videregiver. Som det så skærende klart præciseres i digtet »Sorg«, der blev skrevet efter tsunamikatastrofen 2004: »Før og efter/det er det eneste skel som findes/før og så bagefter ...«

Sorgen fylder siderne i »Det her er hjertet« ud. Som en del af den kunstneriske bearbejdelse af sorgen skriver Bodil Malmsten: »Jeg har sorg og/sorgen har mig/Jeg er sorg«. Når læseren i så enestående grad føler sig ramt af sorgen i disse digte, er det, fordi forfatteren formår at smelte følelse og sprog sammen, så det litterære filter skrives bort og sorgen står rent tilbage.

 

 

Her er hjertet. Forfatter: Bodil Malmsten. Oversættelse og forord: Henrik Wivel. Sider: 78. Pris: 200 kr. Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag.