Det gør ondt i gamle Danmark

Erwin Neutzsky-Wulff har skrevet en bidende ironisk persiflage om et dansk samfund, der er tømt for indhold og dømt til undergang i løbet af de næste ti år.

Det hele begynder med, at den veltilpassede samfundsborger Christian Møller føler sig iagttaget og overvåget gennem spejle, der dirigerer og styrer hans handlinger. Da han indtelefonerer en bombetrussel mod Radisson Blu Royal Hotel i København, bliver han af politiet fragtet til sindssygehospitalet. Her møder han psykologen dr. Schmidt, der for en stund sammen med sin altid læsende og drømmende lillebror Magnus overtager hovedrollerne i bogen.

Men ellers stritter personskildringerne i alle retninger i Erwin Neutzsky-Wulffs nye roman, »Roman«. Rumvæsner, drager og dæmoner blander sig med den nordiske mytologi - som forfatteren selv digter nogle væsentlige strofer til. Og filosofiske og religiøse overbygninger hyller – som vanligt hos Neutzsky-Wulff – hele handlingen i gevaldige tåger.

Samfundskritikken er til at tage og føle på, ikke mindst i de sproglige detaljer, hvor forfatterens sarkastiske ironi kradser ondt og smertefuldt i det sendemokratiske Danmark, der ganske forsvarsløst plages af alskens islamisme og venstreekstremisme. Undergangen for den »provinsielle bonderøvsfilosofi« viser sig da også at være nær, da landet invaderes af flygtningestrømme, der antager karakter af folkevandringer sydfra.

Måske er tanken blot fremsat som en provokation mod læseren, måske mener forfatteren virkelig, at det feudale samfund, der hvilede på kærlighed og frit indgåede alliancer, var at foretrække frem for demokratiet, der bygger på had og frygt. I hvert fald fremhæves drømmen som den nødvendighed, der bærer fremtiden i sig. Sådan går det ikke i romanen, der i stedet bærer sammenbruddet i sig. Men det bliver klart, at det er eneren, individet, der må »sparke sig vej gennem svinene til lyset og den rene luft«.

Men forinden skal mennesket ydmyges for sin forargelige overlegenhed, når det har gennemskuet samfundets løgnagtighed. Man aner den forfulgte forfatter og sandsiger Erwin Neutzsky-Wulff, der snarere end at træde frem af tågernes mystik hyller sig i dem for så i allersidste kapitel at skrive sig ud af bogen og lade klappen gå ned.

Forfatteren har rigeligt med veldrejet sprog til at skrive en medrivende samtidskritisk roman og samtidig skrive den langt ind i fremtiden. Desværre skæmmes romanen af den særlige neutzsky-wulffske mytologi og omstændelige semireligiøse erkendelsesfilosofi, der henvender sig til hans særlige menighed. Med den eksorbitante pris på 500 kr. er det da formentlig også denne, der skal bære romanen igennem.

Titel: Roman. Forfatter: Erwin Neutzsky-Wulff. Sider: 342. Pris: 500 kr. Forlag: enwforlag.