Det er svært at lave en fjelfri tekst

Aldrig før har interessen for at skrive en bog været så stor som nu. Det bliver også hele tiden nemmere at få udgivet en bog. »Men det bliver ikke nemmere at skrive en god bog«, siger ekspert.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Du kender det godt. Du er forelsket, og nu skal hele verden høre om din eneste anden. Eller måske er du blevet skilt – elle rask – og tænker, at andre kan lære noget af dine oplevelser. Måske vil du bare gerne skrive en bog.

Du er ikke alene.

Interessen for at udgive bøger har aldrig været større end nu.

Siden den seneste selvudgiverbølge tog fart for fem år siden, har selvudgiverforlagene oplevet en stigende interesse fra danskere, der enten søger hjælp til skriveproces, redigering eller udgivelse. Og gruppen er blevet bedre og mere ambitiøs.

Gopubli.sh, der i 2011 begyndte den første danske internetplatform med fuld selvforvaltning, printbogs-setup og distribution, oplever, at folk forbereder sig bedre, inden de sender deres manuskripter afsted.

»Der kommer mindre ud, der ikke skulle ud,« siger redaktør Jacob Falkentorp, der kan se, at danskerne er kommet over deres første fascination af muligheden for at udgive selv.

»Nu kender de mere til udfordringerne. De er blevet mere modne«, siger han. Samme melding lyder fra Skriveværkstedet, der hvert år hjælper et par hundrede nye bøger til verden.

»Da den seneste selvudgiverbølge begyndte for fem år siden, blev der begået nogle frygtelige fejl. Man udgav næsten bare sit eget word-dokument. Selv på bagsiden af bogen var der tastefejl«, fortæller Skriveværkstedets ejer, Heidi Korsgaard, der oplever en langt større professionalisme i dag. Faktisk vil de fleste bare have hjælp til at tune manuskriptet, inden de sender det ind til et forlag.

»Dem, vi møder, tager ofte afstand fra de rene selvudgivelser. De kommer her for at få en vurdering af deres manuskript, fordi de godt ved, at de ikke bare kan sende det ind til et forlag«, siger Heidi Korsgaard, der understreger, at også professionelle forfattere er begyndt at udgive selv.

Den stigende kvalitet blandt selvudgivere har for første gang fået BogForum til at oprette et særligt område for genren. Over 1500 kvadratmeter vil der være fokus på skriveproces og udgivelse af egne bøger. Blandt andet kan man leje en stand for kortere tid end de tre dage, der ellers er kravet på resten af bogmessen.

Sidste år fik vi rigtig mange henvendelser fra mikroforlag og selvudgivere, der gerne ville være med på BogForum, men som ikke havde råd. Det er jo ikke billigt at være her, og hvis man kun har én eller to bøger, kan det svært at få til at hænge sammen. Samtidig findes der en rigtig god energi i det miljø. Det bobler og syder derude, så det er lidt mærkeligt, hvis vi ikke kan rumme det på BogForum«, siger udstillingsleder Andreas Norkild Poulsen.

Selvom kvaliteten er steget blandt debutanterne, er der dog stadig faldgruber, de fleste falder i. Det bekræfter Heidi Korsgaard.

»Det bliver hele tiden nemmere at få udgivet sin bog, men det er ikke blevet nemmere at skrive en god bog. Selv hos de etablerede forlag er udgivelserne spækket med fejl. Derfor tror jeg også, at de seriøse selvudgivere – især de, der skriver fagbøger – vil komme til at overhale i kvalitet. Vi har slet ikke set toppen af det her endnu.«