Derfor kan anmelderne lide bog med Muhammed-tegninger

Flemming Roses personlige bog om Muhammed-krisen får gode anmeldelser.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Berlingske Tidende giver Claes Kastholm Hansen de optimale seks stjerner.

- "Tavshedens tyranni" er en fremragende bog skrevet af en mand, hvis anliggende er at sikre så udbredt ytringsfrihed som muligt. Det anliggende er sympatisk, skriver Kastholm Hansen.

Når Flemming Roses ”Tavsheden tyranni” om Muhammed-krisen stabler sig op i boghandlerne i dag, kan den støtte sig til gode anmeldelser. Vurderingerne af Roses bog i dagbladene spænder fra ”fremragende” til den lidt mere jordnære ros: ”Spændende”.

Globalt perspektiv

Mange bemærker, at Roses bog først og fremmest er internationalt vinklet. Som forfatter Leif Davidsen, der anmelder i Roses egen avis, Jyllands-Posten, skriver om bogen:

”Dens store styrke er, at den ser hele Muhammed-sagen i et globalt og ikke i et dansk perspektiv. De mennesker, der så dramaet for fem år siden som et produkt af Dansk Folkeparti, Jyllands-Postens ønske om at provokere og Fogh-regeringens manglende diplomatiske evner, kan blive klogere, hvis de læser "Tavshedens tyranni" med åbent sind.”

Claes Kastholm Hansen skriver i Berlingske Tidende, at Flemming Rose gør ret i ”at lægge hovedvægten på kampen mellem frihed og totalitarisme i den europæiske historie og inddrage både Hitler-nazismen og Stalin-kommunismen.

- Rose har skrevet en i bedste forstand etisk bog. Alle ydes den retfærdighed, de har krav på, alle argumenter vendes og drejes, inden han mod slutningen af bogen stilfærdigt konstaterer, at efter alt, hvad han har oplevet og læst, er han blevet endnu mere overbevist om, at det var rigtigt at offentliggøre og forsvare Muhammed-tegningerne, og at der står uhyre vigtige ting på spil, hedder det i Berlingske Tidende.

Ikke alle er dog lige imponerede.

I en kort anmeldelse i Ekstra Bladet skriver avisens politiske kommentator, Hans Engell, at bogen er ”spændende” samt ”et vigtigt samtidshistorisk dokument”. Men der gives samtidig blot fire stjerner i en ubegrundet anmeldelse.

Mest forbeholden er Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, som for nylig gav en undskyldning for at have bragt Muhammed-tegningerne til en organisation, der hævder at repræsentere Muhammeds efterfølgere.

- Det er lidt trist, at han ikke for alvor forholder sig til den holdning, der går ud på at støtte både Jyllands-Postens ret til at bringe tegningerne og avisens krav på beskyttelse mod trusler, samtidig med at man - vi - finder både initiativet og regeringens håndtering af krisen stærkt kritisable, skriver Politikens redaktør.

Tøger Seidenfaden er ikke nævnt et eneste sted i bogen.

I den forbeholdne kategori finder man også Informations mellemøstkorrespondent, Lasse Ellegaard: - Jeg respekterer Rose for hans intellektuelle ubestikkelighed og er vildt uenig i stort set alle hans argumenter for at gøre ytringsfriheden sakrosankt, som Ellegaard bemærker.

I Informations anmeldelse hedder det dog tillige, at ”Roses bog er det hidtil mest gennemarbejdede dokument for forståelsen af, hvad der egentlig foregik. Det i sig selv gør den vigtig og på sæt og vis nødvendig.”

Også Kristeligt Dagblads Erik Bjergager påpeger bogens ”nødvendighed”. Det sker under overskiften ”En mand med en sag: nødvendig læsning i en trusselstid”. I anmeldelsen skriver han om, at Rose ikke er en mand, der giver sig let. Men at der også er en grund hertil, fremgår.

- " Tavshedens tyranni" er en fremragende bog skrevet af en mand, hvis anliggende er at sikre så udbredt ytringsfrihed som muligt. Det anliggende er sympatisk, hedder det blandt andet.