Den liberale hund

Ja til mere af den ellers så udskældte globalisering og frihandel. Og nej: Islamistisk terrorisme er ikke nær så stor en trussel, som den røde terror var. Det er nogle af budskaberne i en ny bog af udenrigsminister Kristian Jensen.

Kristian Jensen har netop udgivet sin nye bog »I Danmarks tjeneste« på People's Press. Fold sammen
Læs mere

Jo, det er usædvanligt, at en fungerende udenrigsminister udgiver en bog.

Det skriver Kristian Jensen selv i efterskriftet til sit nye, 219 sider lange værk, »I Danmarks tjeneste«.

Timingen har da også udløst en del spekulationer blandt de indenrigspolitiske nørder herhjemme: For er formålet med bogen mon ikke at hejse flaget i Venstres interne magtkamp forud for partiets landsmøde her i weekenden?

Det skal denne anmeldelse ikke gøre sig klog på, men blot med Kristian Jensens egne ord konstatere: »Jeg kommer absolut ikke til at miste indenrigspolitisk kontakt eller glemme de lokale udfordringer.«

Herfra til det, der er bogens hovedindhold: Udenrigspolitikken, som den 45-årige minister og næstformand i Venstre flere steder formår at give lidt kant.

Der er blandt andet Kristian Jensens opgør med det kor af stadigt flere kritiske stemmer, der, som USAs nyvalgte præsident, Donald Trump, er gået i kødet på globaliseringen og frihandlen.

»Åbning af økonomier og øget samhandel har været den motor, som har løftet både Europa og Asien ud af tidligere tiders fattigdom og skabt den velstand, vi nyder godt af i dag«, fastslår Kristian Jensen, der altså står ved budskabet i hans første bog fra 2003, »Hurra for globaliseringen«, og som er så erklæret liberal, at det har smittet af på familiens valg af hund.

Kristian Jensens børn havde således længe plaget om at få en firbenet, og til sidst gav han efter. Men kun på den betingelse, at det var en liberal hund – altså en hund, der selv går tur uden sin herre. En hund, der »styrer sig selv« på bedste liberal vis, som hundens glade ejer muntert beretter.

Dog er Kristian Jensen ikke blind for, at der er »store grupper af borgere, som – på trods af klare fakta om øget velstand – ikke oplever, at åbne økonomier fortsat er med til at forbedre deres hverdag.«

Men han køber ikke ubetinget analyserne fra de økonomer, der udpeger de vestlige arbejdere og den vestlige lavere middelklasse som globaliseringens tabere, og især retter han skytset mod den franske økonom Thomas Piketty, der med bestselleren »Kapitalen i det 21. århundrede« udpegede øget økonomisk ulighed i Vesten som en demokratisk trussel.

»Det er en lang klagesang om verdens tilstand,« konstaterer Kristian Jensen, der advarer mod »folkeforførere,« der »vil mobilisere de utilfredse folkemasser.«

Han tager også livtag med en anden udbredt opfattelse – nemlig at Vesten er i krig med islam, og at islamistisk terrorisme er den største udfordring.

Den islamistiske terror er – trods sine afskyeligheder – ikke nær så stor en trussel mod den vestlige verden, som den røde terror var i 1970erne, fastslår Kristian Jensen, der også kalder det »naivt, fejlagtigt og farligt enøjet at sætte lighedstegn mellem islam og terror.«

»Lad os ikke overse, hvor stærke de vestlige samfund egentlig er. Og lad os passe på med at overdrive vores skepsis mod alt fremmed – eller for at være mere præcis: alt muslimsk«, lyder den for en Venstre-minister temmelig usædvanlige appel.

Han advokerer samtidig for fuld ytringsfrihed til de islamistiske ekstremister – blandt andre i organisationen Hizb-ut-Tahrir – og advarer samtidig mod, »at vi lader os styre af frygt.«

»For den betyder, at terroristerne er ved at opnå, hvad de gerne vil.«

»Vi har i årtier levet med nynazisternes vrøvl og vrangforestillinger. At drive dem under jorden ville kun have gjort dem mere mytiske – og sværere at identificere. Den samme tilgang skal vi have til de islamistiske grupper. Munden fri, men hænderne bundet,« skriver Kristian Jensen, der her benytter sin ytringsfrihed til at affyre noget, der ligner en slet skjult bredside mod regeringens egen udskældte imam-lov.

Forsvaret for ytringsfriheden og de andre frihedsrettigheder fylder i det hele taget en del i bogen. De er ministerens mærkesag, forstår man. Men det er også her, at bogen bliver for ukonkret og mere har præg af overskrifter i et partiprogram.

Vi ved jo i forvejen, at udenrigsministeren bedyrer, at han ikke forspilder chancen for at rejse menneskerettighederne, når han mødes med verdens despoter, og at det fint går hånd i hånd med hans forsøg på at fremme dansk eksport.

Men hvorfor giver han eksempelvis ikke læserne en tiltrængt indsigt i, hvad han reelt har gjort for at bistå den dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja, der nu på femte år afsoner en omstridt livstidsdom i den lille olierige golfstat?

Svaret er, fremgår det indirekte af bogen, at Kristian Jensen ikke kan indvie offentligheden i, hvilke konkrete sager han faktisk rejser, for så vil despoterne ikke mødes med ham igen. Og så er vi tilbage i den såkaldte kritiske – men fortrolige – dialog, som Danmark og resten af Vesten i et par årtier har forsøgt sig med i blandt andet Kina. Uden at det har gjort en nævneværdig forskel.

Hvad: I Danmarks tjeneste
Forfatter: Kristian Jensen.
Sider: 219.
Pris: 249,95 kr.
​Forlag: People’s Press