Den genopstandne gringo

Morten Hesseldahl rammer rent i sit generationsportræt af de cirka 50-årige med de gode karrierer, men knap så meget mening i tilværelsen.

Efter endt læsning af Morten Hesseldahls roman, »Manden fra lavlandet«, sidder man tilbage med den tanke, om ikke flere kunne have brug for et chok for at  finde ind til kernen af sig selv? Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere

At Morten Hesseldahls »Manden fra lavlandet« indledes med mordet på Danmarks statsminister og diverse gisninger om islamisk terror, skal ikke forlede folk til at tro, at dette er en krimi. Døden har en årsag, og den er helt anderledes, end man umiddelbart skulle tro. Og dødsfaldet fungerer hovedsageligt som katalysator for hovedpersonen, Palle Bengtsons, personlige udvikling – eller afvikling.

Bengtson har arbejdet sig op fra et jævnt middelklassehjem i Odense til nu at være en af landets rigeste og mest magtfulde erhvervsmænd. Efter at have solgt sin del af det kommunikationsbureau, han har været med til at banke op til et af de største, er han blevet kommunikationsdirektør i sin smukke hustrus familievirksomhed, modefirmaet YT, og han er netop på vej til hendes stort anlagte 50 års-fødselsdag, der skal holdes i Nice, da han får besked om, at landets statsminister har været udsat for et attentat.

Torben Malling, statsministeren, er en af Bengtsons gamle venner fra gymnasiet. Den lille klike på fire, der ydermere bestod af rigmandssønnen Sigvard og den tiltrækkende Tilde, havde dengang store forestillinger om frihed, lighed og luft under vingerne. Men tiden har taget af drømmene, og de fire er gået hver sin vej i livet – for de flestes vedkommende langt fra det, de sværmede for dengang.

Mordet på Malling, hustruens festivitas og manglen på mening med livet får Bengtson til at droppe flyet til Nice og i stedet købe en billet til det første ledige fly ud i verden.

På flugt fra sig selv

Det bliver Argentina, og uden at have en plan for hvad han vil, andet end at vende sit gamle liv ryggen, involverer han sig med et lettere overgearet mexicansk-amerikansk ægtepar, dyrker sex med en billedskøn ridelærer og er nær ved at slå en emsig journalist fra Ekstra Bladet ihjel, da denne opsøger ham i en lille peruviansk bjerglandsby.

Samtidig med Bengtsons flugt fra sig selv er der nemlig sket det, at familiefirmaet er kommet i alvorlige vanskeligheder. En af YTs fabrikker i Bangladesh er styrtet sammen, og flere hundrede fattige tekstilarbejdere er døde eller savnede. Bengtsons svogre udnytter hans forsvinden til at påføre ham ansvaret, politi og medier vil derfor gerne i kontakt med ham, og umiddelbart ser det sort ud. Bengtson er imidlertid en mand, der har gjort op med sig selv og ikke lader sig gå synderligt på af falske anklager og mediehetz – medmindre journalisten er mere end almindeligt nærgående.

I flashbacks fra de fires ungdomstid i Odense og årene derefter flettes fortid og nutid efterhånden sammen, og et dybere portræt af både Bengtson og de tre andre falder på plads. Og man forstår godt, at da den lidt stille, fornuftige dreng med brillerne pludselig vågner op og opdager den, han er blevet til, må han træffe nogle seriøse valg i forhold til sig selv.

Man tænker, om ikke flere velbehagelige voksne kunne have brug for et personligt chok for at finde ind til kernen af sig selv? I første omgang kan de begynde med at læse Hesseldahls roman.

Titel: Manden fra lavlandet.

Forfatter: Morten Hesseldahl.

Sider: 283.

Pris: 299 kr.

Forlag: Modtryk.

I BØGER 12.2 bragte vi ved en fejl Merete Reinholdts anmeldelse fra 5.9.2014 af Morten Hesseldahls foregående roman, »Ernestos hænder«. Berlingske beklager fejlen.