Danske bøger skal på støtten

Krise i forlagsbranchen får forlag til at skære ned på antallet af bøger, og det rammer danske talenter. S vil støtte med tre mio. kr.

Læst bliver der, men bliver den danske litterære fødekæde også tilgodeset? Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

De dansksprogede bøger er under så hårdt pres, at de nu skal på finansloven. Det er i hvert fald forslaget fra Socialdemokraterne, som frygter, at nedturen i forlagsbranchen og udsigt til færre danske udgivelser vil presse de unge danske forfattere ud af markedet.

Den tendens vil Socialdemokraterne nu bekæmpe ved at give yderligere 3 mio. kr. til de danske bøger; penge, som Statens Kunstråds faglitterære udvalg fremover skal fordele. Som beskrevet i Berlingske i lørdags, er flere af de store danske forlag, herunder Gyldendal, Lindhardt og Ringhof og Politikens Forlag, presset af hårde økonomiske tider og intens konkurrence.

Det samme er en del af de danske boghandler, som kæmper med frie priser på bøger, lav avance og hård konkurrence om bestsellerne fra supermarkederne.

Det fik bl.a. Lars Ringhof, der er litterær agent for en række af de mest fremtrædende danske forfattere, til at advare om, at talentstrømmen tørrer ud i dansk litteratur fordi antallet af bøger skrevet af nye danske forfattere bliver færre og færre, og også på Christiansborg er der frygt for fremtiden for de dansksprogede bøger.

»Danmark er i forvejen et lille sprogområde, hvor både udbud af forfattere og kunder er begrænset. Med krisen presses den danske litteratur endnu hårdere end før. Her kan vi som politikere ikke bare se til uden at skride til handling,« siger Mogens Jensen, der er kulturordfører for Socialdemokraterne.

Den smalle litteratur
Allerede sidste år gav regeringen en ekstrabevilling, der betød ekstra penge til dansk litteratur og forfattere.

»De frie bogpriser er kommet for at blive, men jeg er naturligvis meget opmærksom på, at vi skal passe på den smalle litteratur. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi allerede sidste år gav Kunstfonden og Kunstrådet en ekstrabevilling på i alt 7,5 mio. kr. årligt til at forbedre vilkårene for dansk litteratur og danske forfattere. Jeg har løbende en dialog med forlagene og forfatterne, og det er en udvikling, som jeg vil følge tæt,« siger kulturminister Carina Christensen (K).