Dansk krimi falder til jorden

Der skal mere til end sympatiske holdninger og indsigt i Honduras’ rå virkelighed for at skabe en god roman, og Jonatan Tylsgaard Larsen når aldrig i mål med »Volontøren«.

Jonatan Tylsgaard Larsen: "Volontøren" Fold sammen
Læs mere

Selv om krimiforfattere sjældent går ud med bombastiske budskaber og politiske erklæringer, er mange af dem gode til kritisk samfundsbeskrivelse og dybdeborende diagnoser af den tid, vi lever i.

Når en af dem så oven i købet kraftigt antyder, at han vil bruge bogen som springbræt til at fortælle om et land, Honduras, som han trods korruption og manglende demokratiske rettigheder holder meget af, og om menneskerettigheder, som ikke overholdes – så lyder det jo både opbyggeligt og sympatisk.

Men man skal ikke ret langt ind i Jonatan Tylsgaard Larsens »Volontøren«, før de første sitrende bevægelser af denne læsers øjenlåg og mundvige omdannes til en uskøn grimasse i frustration over alt det, der går galt.

Det er synd for historien, der indeholder fine elementer til at kunne være blevet en god fortælling. Det er synd for forfatteren, der har så meget på hjerte. Og det er synd for problematikken, som Tylsgaard Larsen gerne vil gøre danskerne opmærksomme på.

Der skal imidlertid mere til end sympatiske holdninger og indsigt i et lands DNA for at skabe en god roman. Den gode vilje gør det ikke alene, og desværre har »Volontøren« ikke haft en redaktør, der har turdet stramme og skære og bede om nødvendige og uendelige omskrivninger.

Bogen handler om en ung, nyuddannet journalist, der er taget til Honduras som volontør for en lokal, men internationalt støttet hjælpeorganisation. Honduras er et af verdens mest voldelige lande, og det får den temmelig naive (grænsende til det tåbelige) Mikkel snart at føle.

Organisationen, han arbejder for, forsøger at køre en sag mod et korrupt og krigerisk sikkerhedsfirma, men dokumenter, der er indhentet ved en ellers lovlig ransagning, bliver kort efter stjålet, og så smuldrer sagen.

Den unge volontør flygter fra det hele, og som læser håber man, at han i sin ensomhed vil benytte lejligheden til at reflektere over sin egen rolle i hele miseren, men desværre fortsætter han i samme blåøjede skure som hidtil, og man mister den sidste rest af forståelse for denne håbløse antihelt.

Historien, der er bygget over virkelige begivenheder, giver på sin vis et fint og råt billede af et land i konflikt med sig selv.

Tylsgaard Larsens største problem er imidlertid, at han ikke formår at løfte stoffet fra virkeligheden. Der er for mange mere eller mindre forstyrrende krøller på historien, som tydeligvis refererer til noget sket, men ikke gør noget for handlingen. De mange miljøbeskrivelser er også lige ved at tage magten over fortællingen, og så er selve plottet for svagt leveret.

Man kan håbe, at Tylsgaard Larsen en anden gang smider al sin indsamlede research over bord, inden han forsøger at lette med fiktion som flyveredskab.

Virkeligheden har det nemlig med at sætte sig som forvildede fugle i den slags maskineri, og så falder alt til jorden, inden nogen når at nyde udsigten, og inden bogen når sit mål.

Forfatter: Jonatan Tylsgaard Larsen.
Titel: »Volontøren«.
Sider: 320. Pris: 250 kr., e-bog: 150 kr.
Forlag: Fokal.