Dårlige bøger giver våde trusser

To floskelfyldte »Fifty Shades«-dubletter med opbyggelig underholdning og en velskrevet, men mindre fræk fortælling om sex. Det er seneste bølgeskvulp i malstrømmen af erotisk litteratur.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis erotisk litteratur kun handler om at pirre læserens mentalt-erogene zoner, er de dårligst skrevne bøger af en eller anden (ærgerlig) grund ofte de bedste. Som om det pinagtigt banale og floskelfyldte går godt i spænd med det lumre og underlødige. Som om poetisk skønhed og litterært overskud ikke kan flettes ind i (erotisk) stigende spændingskurver.

Det er i det mindste, hvad man lettere frustreret må konkludere efter at have læst endnu tre erotiske bøger. Den bedst skrevne er den mindst frække, mens de to håbløst klichéfyldte »Fifty Shades«-kloner dog kan noget i forhold til spændingsopbygning.

Men. Det gradvist æggende holder kun, lige indtil teksten bliver så tåkrummende ringe, at den pirrende oplevelse klasker sammen som en uforløst forventning. Enhver læser med bare et minimum af almindelig sprogfølsomhed må nødvendigvis reagere med noget, der ligner en allergisk reaktion i størrelsesordenen anafylaktisk chok, når man ramler ind i sætninger som: »Jeg tror, det er fordi, når jeg er tæt på ham, føles det, som om luften omkring os forsvinder.«

Den slags er der en del af i både Julie Kenners »Slip mig fri« og Tara Sue Mes »The Submissive«, ligesom der er rigtig mange støn og stammen og »åh«, »åh« samt monotone gentagelser af blowjob, vilde orgasmer og stive pikke i våde vaginaer. Kenner og Sue Mes’ historier minder så meget om hinanden, at man efter endt læsning har svært ved at skille dem ad. Og måske er det heller ikke nødvendigt.

Uerfaren kvinde møder magtfuld mand

De to bøger, der begge er første del i hver sin trilogi, handler ligesom E.L. James’ trilogi (!) om en ung, gennemsnitsamerikansk og mere eller mindre seksuelt uerfaren kvinde, der lader sig hvirvle ind i en magtfuld og stinkende rig mands følelseskolde, men forførende, dominerende sex-univers.

Han har for år tilbage lagt mere end almindeligt mærke til den unge skønhed, men af en eller anden ikke helt forståelig grund har han ikke villet inddrage hende i sit liv.

Da hun (dvs. både den naturvidenskabsuddannede Nikki i »Slip mig fri« og bibliotekaren Abby i »The Submissive«) en dag selv henvender sig og tigger og beder om samvær og sex, er det en helt anden sag, og så bliver der ellers knaldet og stønnet og slikket og slået til den helt store pornografiske guldmedalje, tilsat lidt pigefnidder og kære dagbogs-agtig lommefilosofi.

Godt er det ikke, men Kenner og Sue Me (sic!) evner dog at bygge en tekst op til et klimaks (eller flere, om man vil), så man må lide af alarmerende hormon-ubalance eller være forvitret i selvovervurderet hjernekontrol, hvis man ikke reagerer fysisk på det i en eller anden grad.

Poetisk lille perle uden megen erotik

Anderledes er det med danske Karen Fastrups såkaldt erotiske fortælling »Udfordringen«, der er en poetisk lille perle, men slet ikke så erotisk, som den gerne vil være, og som den sælges på med den erotisk lovende undertitel, det erotiske omslagsbillede og det erotiske set-up.

Godt nok er der svedig sex på siderne, men det bliver desværre bare inde i bogen og rykker ikke ind i læseren på samme anmassende måde som ved ovenstående nævnte bøger.

Handlingen foregår i Afrika, hvortil seks forskellige forfattere fra forskellige steder i verden er blevet inviteret af en anonym rigmand. Som betaling for det otte måneder lange ophold i et fælles hus forventer den ukendte mæcen, at hver af dem skriver mindst én erotisk novelle til ham.

De seks forfattere beslutter at læse novellerne op for hinanden, efterhånden som de får dem skrevet. Det viser sig, at flere af dem bruger hinanden i deres tekster, hvilket ikke er helt gnidningsløst, ligesom jeg-fortællerens rolle i både skriveprojektet og gruppen er kryptisk og farlig.

Isoleret set er det noget nær fremragende. Karen Fastrup skriver, så den afrikanske savanne vokser ud af siderne, og flere passager i fortællingen er så intenst poetiske, at de i virkeligheden er mere erotiske end selve erotikken og de forskellige sexscener. Samtidig er »Udfordringen« en finurlig og drilsk historie, der handlingsmæssigt leger kispus med læseren – for hvad er egentlig sandt eller falsk, og hvem kan vi tro på ... ?

Men selv om der er masser af sex i Fastrups bog, bliver den aldrig nær så lummer og svedig som de to ovenstående og langt dårligere skrevne bøger. Kenner og Sue Me får hver sine to stjerner for evnen til at gøre trussen våd og bygge en spænding op, mens de lave sproglige og litterære ambitioner trækker ned. Fastrup får sine fire for sprog, fokus og form – med minus på grund af den overgjorte erotiske indpakning.

To stjerner
Forfatter: Julie Kenner.

Titel: »Slip mig fri«.
Oversætter: Do Windfeld Sabroe.

Sider: 416. Pris: 150 kr.
Forlag: Politikens forlag.

To stjerner
Forfatter: Tara Sue Me.
Titel: »The Submissive«.

Oversætter: Lene Karlsen.
Sider: 271. Pris: 150 kr.

Forlag: People’s Press. 


Fire stjerner
Forfatter: Karen Fastrup.

Titel: »Udfordringen«.
Sider: 197.

Pris: 200 kr.
Forlag: Rosinante.