Da Makeda mødte kong Salomon

Anne Lise Marstrand-Jørgensen skriver om kvindelig ambition og styrke i stor roman om to af Bibelens legendariske skikkelser.

Anne Lise Marstrand-Jørgensens nye roman er båret af fascination for kvindelig ambition og styrke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blomstrende abrikostræer, vinmarker, brændende hede og sandfarvede byer ...

Man ser landskabet for sig og fornemmer de krydrede dufte i Anne Lise Marstrand-Jørgensens store roman »Dronningen af Saba & Kong Salomon«, hvor naturen spiller en afgørende rolle, og hvor det store spørgsmål er dette: Hvad venter der om hjørnet, når vi kaster os ud i noget nyt, drevet af rastløshed og fornemmelse af muligheder?

Romanens ene titelperson vokser op som Makeda, et sted ved Simien-bjergene i Etiopien. Hun er datter af en enlig, fattig mor, og hun begiver sig ud på en farefuld rejse for at møde sin far, som hun ikke kender.

Hun er en ekstremt modig og viljestærk kvinde, båret af en drømmende længsel og upåvirket af andres mening, men da hun møder Salomon, der har overtaget Israels trone efter sin far, kong David, oplever hun nye sider af sig selv. Kongen erklærer hende sin kærlighed, og kroppene taler et åbent sprog: »Klogskab indgik ægteskab med begær og lod sig forblinde«.

Strømmende poetisk sprog

Når man læser »Dronningen af Saba & Kong Salomon« lader man sig fange ind på flere planer: Dels af det nære, hvor det sanselige får rigeligt med plads, dels af det store perspektiv, der rummer et livsforløb, der, som det hedder, går »videre mod dét, der endnu ikke har fundet form«.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der blandt andet også har skrevet meget roste romaner om Hildegard af Bingen, lægen og nonnen fra middelalderen, der var langt forud for sin tid, er optaget af store kvinder fra fortiden og af det, der i hendes nye roman kaldes »fremtidsstrømmen«.

Det er i beskrivelsen af dette mulighedernes felt, at »Dronningen af Saba & Kong Salomon« løfter sig. Eller som et af romanens centrale spørgsmål lyder: »Hvad ved et menneske om sig selv? Hvad ved hun ikke? Tværs gennem al tid er blod og tanke og puls forbundet i et usynligt netværk, lige så virkeligt som bjergkamme, kløfter, dale og floder«.

Dronningen af Saba nævnes i Det Gamle Testamente, og historien om hende og Kong Salomon indgår også i Koranen, så det er gammelt, mytologisk stof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen øser af.

Hun har researchet grundigt ved selv at rejse i de områder, hun skriver om, og hun fletter eviggyldige spørgsmål om hengivelse og magt sammen med landskabet. Altsammen i et værk, der er båret af et strømmende poetisk sprog og af fascination af kvindelig ambition og styrke.

Man lader sig gerne bære på vingerne.

Titel: Dronningen af Saba & Kong Salomon. Forfatter: Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Sider: 480. Pris: 300 kroner. Forlag: Gyldendal.