Camille Verhoeven slår til igen

Pierre Lemaitres lille fine føljeton om et aparte mor-sønforhold er et underholdende appendiks til trilogien om den 1,5 meter høje kommissær Camille Verhoeven.

Pierre Lemaitres nye minikrimi er oprindeligt lavet til de franske rejsende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Carlos Hidalgo/EPA

Skyld og straf er de centrale elementer i franske Pierre Lemaitres intense kortroman »Rosy & John«, og selv om den også leger med terrorangst og det moderne samfunds sårbarhed, så er tema og tone en græsk tragedie (eller tragikomedie) værdig. Mesteren – Lemaitre – er med andre ord tilbage med en lille perle af en minikrimi, der trækker det store drama ned i lommeformat og gør en kortvarig smuttur til en uforgængelig rejse.

Det sidste skal forstås i både overført og konkret betydning. »Rosy & John« er et interessant appendiks til den ellers afsluttede trilogi om den halvanden meter høje kriminalkommissær Camille Verhoeven (»Irene«, »Alex« og »Camille«).

I kortform fortælles her en dramatisk historie om et aparte mor-sønforhold, og det, der umiddelbart ligner en lille, let og næsten ubetydelig fortælling, lægger sig som et mikroskopisk kim i læserens bevidsthed - på et sted, hvor det under de rette lys- og vandingsforhold kan spire og skyde frem i bevidstheden som filosofiske betragtninger over nogle af livets store spørgsmål.

Men bogen er også oprindeligt en føljeton, som franske rejsende er blevet tilbudt som gratis download på deres metro-, tog- og busture. Den er med andre ord en kort historie, skrevet i korte kapitler, der har til formål at forkorte kedelige rejser ved at fylde dem ud med god litteratur.

Dramatisk drive

Dét kræver hyppige cliffhangere og en helt anden form end den stort anlagte fortælling (som Lemaitre mestrede til perfektion i efterkrigseposet »Vi ses deroppe«), og selv om »Rosy & John« ikke dirrer af neglebidende spænding, så giver den vellykkede fortættede form historien et dramatisk drive.

Den gammeldags føljetonroman er således genopfundet i digital form, og selve konceptet (SmartNovel) er al ære og i dette konkrete tilfælde også de fem stjerner værd.

»Rosy & John« handler om en 27-årig mand, der kalder sig Jean, om end han hedder John. Han bor stadig hjemme hos sin mor, der arbejdede i postvæsnet, indtil hun blev fængslet for at have trafikdræbt Jeans kæreste. Jean vil gerne have sin mor frigivet, og det forsøger han på spektakulær vis ved at placere en tidsindstillet bombe et sted i Paris.

Han filmer hændelsen med sin mobiltelefon og melder sig efterfølgende til politiet med film, fakturaer og andre ting, der beviser hans skyld – samt et ultimativt krav om at få sin mor frigivet.

Kommissær Verhoeven fornemmer, at tingene ikke hænger helt sammen, men da han ikke kan sætte fingeren på rette sted, overdrages sagen til antiterrorkorpset, der benytter andre afhøringsmetoder. Jean hævder nemlig at have placeret seks andre bomber rundt omkring, som vil springe dag for dag, hvis han ikke får sine krav opfyldt.

Slutningen er overraskende og henviser til titlen, der også er titlen på en fransk 60er-schlager om et forlist kærlighedsforhold. En trist tekst sunget på en munter melodi, akkurat som denne kortkrimi er en dyster fortælling om skyld, straf og angst skrevet i en let og finurlig tone. Mester Lemaitre i miniformat.

Titel: Rosy & John. Forfatter: Pierre Lemaitre. Oversætter: Anders Juel Michelsen. Sider: 168. Pris: 50 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.