Breve fra DDR

Peter Asmussens tredje roman er både en kærlighedshistorie og et fint billede af livet i Østberlin lige før Murens fald.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imellem skuespil, radiospil og filmmanuskripter, senest manuskriptet til Marie Krøyer-filmen, skriver Peter Asmussen prosabøger, og den lille roman »Det Der eR« er en stilren brevroman, der blander en kærlighedshistorie med et vellykket signalement af livet i DDR.

Kvinden Renate er gift med Herman og har to børn, men skriver breve til den lettere gådefulde dansker Tom, som hun er forelsket i. Renates far opholdt sig som tysk soldat i »smørhullet« Danmark, og det er grunden til Renates særlige interesse for dansk sprog og kultur. At Peter Asmussen lader hende vide betydeligt mere om dansk litteratur end den dansker, der modtager hendes breve, er en af bogens små ironiske pointer.

Kunststykket i »Det Der eR« er det fint troværdige billede, som det lykkes Peter Asmussen at tegne af livet for en temmelig almindelig østtysk familie i årene lige op til Murens fald. Renate fortæller i sine breve om det daglige liv med mand og børn, hun beskriver indretningen af den lille lejlighed, som trods alt er bedre end så mange andre boliger i Østberlin, hun beretter om familiens venner og om en række af de mennesker, der bor i samme opgang.

Rørende miniatureportrætter

De dagligdags episoder, de små bekymringer og glæder, de både rørende og oprørende miniatureportrætter af DDR-borgere, som snart har brug for og hjælper hinanden, snart overvåger og angiver hinanden, bliver ganske præcist og nuanceret indfanget.

Når familien i Marienburgerstrasse leger »badeværelse«, og børnene til deres store fryd får »varmt bad«, er det den slags detaljer, der giver en fornemmelse af både gråheden og vanskelighederne, men også lyspunkterne i den østberlinske hverdag. Livet bliver trods alt levet med »Det Der eR«.

Mange typer kærlighedshistorier dukker op i Renates breve, og Peter Asmussens roman stiller sine underfundige spørgsmål til kærlighedens væsen. Hvad handler for eksempel Tom og Renates brevforhold dybest set om? En drøm om frihed måske.

Og hvordan griber politikken i øvrigt ind i deres relation? Det er sammenvævningen af kærlighedstemaet med indlevelsen i et stykke DDR-almindelighed, der får den melankolsk længselsfulde brevroman til at lykkes. Både Renate og Peter Asmussen er gode brevskrivere.