Blixens ansigter giver nye indsigter

Stor bog om Karen Blixen bygger på en lille bog om samme forfatter og griber fat i læseren med et væld af glimrende portrætter og landskabsfotografier.

Sune de Souza Schmidt-Madsen er aktuel med bogen »Karen Blixen. Baronesse, storvildtjæger, storyteller.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration fra bogen

Der er nærmest ingen grænser for, hvad billeder kan. De kan tryllebinde os, så vi lader os opsluge af deres særlige stemning, og vi kan få lyst til at fordybe os i et billedes detaljer. Især portrætter kan have en så dragende effekt, at man kan blive ved med at beskæftige sig med dem, og portrætfotos af Karen Blixen - særlig fra hendes sidste år - viser ansigtslandskaber, man aldrig vil glemme.

Nogle af dem var ikke lige dét, hun drømte om. Men for eftertiden er de vigtige. Æstetik og livets egne spor flyder sammen i fotografierne af den karismatiske forfatter, og sammenstillingen af historiske billeder og nye optagelser fra Rungstedlund danner et overflødighedshorn af atmosfære i Sune De Souza Schmidt-Madsens monumentale bog »Karen Blixen. Baronesse, storvildtjæger, storyteller«.

Her møder vi både det dramatiske og det åndfulde i baronessens fremtræden, og i perlerækken af portrætter ses dobbeltportrætterne af Blixen og Marilyn Monroe. Her er der mildt sagt forskellige former for udstråling, og alligevel er der et synligt samspil mellem de to kvinder.

I Sune De Souza Schmidt-Madsens bog får vi også indblik i baronessens rejser og årene i Afrika, og det internationale perspektiv er jo netop vigtigt for forståelsen af Blixens personlighed og forfatterskab.

Hun skrev »Syv fantastiske fortællinger« på engelsk, og hendes forelskelse i det »charming menneske«, engelske Denys Finch Hatton i Afrika og sorgen over hans død ved et flystyrt var et af de hårdeste slag i hendes liv. Sune de Souza Schmidt-Madsens blik på forholdet mellem længsler og litterær skaben er i det hele taget fint.

Stor indlevelse

Nærværende omfangsrige bog er en udvidet udgave af »En lille bog om Blixen«. Nu er den blevet til coffee-table sag, båret af en strøm af væsentlige billeder. Fotografen Torben Eskerods fintfølende indkredsning af stedets ånd på Rungstedlund er stærkt medvirkende til udgivelsens lyriske præg, for han kaster nye vinkler på interiøret, og det er velgørende, at han både fanger natur og kultur, og at han både inde og ude finder sporene efter Blixens skønhedssans.

Det er ikke nogen nem opgave, Sune de Souza Schmidt-Madsen har stillet sig selv, og fremstillingen bliver da også noget springende, selv om han har haft lejlighed til at se på teksten endnu en gang, og selv om fejl og unøjagtigheder er rettet, ligesom der er kommet få nye tilføjelser i bogen.

Men som helhed er Sune de Schmidt-Madsens beskrivelse af Blixens liv og forfatterskab præget af stor indlevelse. Han fryser ligefrem sammen med baronessen, når hun ikke er andet end »skind og ben«.

Bogen får liv af helheden af de sandhedssøgende portrætter, de stemningsfulde miljøbilleder, Blixens egne tegninger, malerier og manuskriptsider og de litterære og eksistentielle temaer. På den måde får vi - på tværs af tiden - mulighed for at mærke den skabende nerve sitre. Der er grund til at drikke en kop te på dét - eller måske ligefrem tage et glas. Begge dele ville være i Blixens ånd.

Titel: Karen Blixen. Baronesse, storvildtjæger, storyteller. Forfatter: Sune de Souza Schmidt-Madsen. Sider: 400. Pris: 500 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.