Blixen møder dameblad i skæv skæbnefortælling

Vibeke Bruun Arildsen har skrevet en lille velfriseret roman i lette, luftige og sart lyserøde klæder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De florlette gardiner blafrer i sommervinden fra det åbentstående vindue, som forfatteren Vibeke Bruun Arildsen har sat på en leddeløs haspe i sin roman »Sommeren på Carlsholm«.

Som den belurende læser, man er, kan man således smugkigge ind i en romantisk tidslomme fra (en forestilling om) gamle dage og se, lytte eller læse sig til, hvordan unge pigehjerter slår i utakt med ydre krav, firkantede konventioner og gamle kønsroller.

Det knirker lidt i hængsler og indhold, men den klagende lyd passer i og for sig fint til de småsprossede ruder i romanen, der er en ellers næsten lydefri romantisk fortælling om herskab og tjenestefolk på et dansk gods omkring 1900.

Hovedpersonen er den 16-årige Nethe, der efter at have reddet den lokale præst fra døden belønnes med en plads i køkkenet på godset Carlsholm, selv om hendes stædige husmandsfar er voldsomt imod, fordi det er lidt for fint.

På Carlsholm møder Nethe romanens to andre hovedfigurer, den forældreløse køkkenpige Hansine og den forkælede godsejerdatter Luise. Førstnævnte er en frodig og frejdig dame, som snart forelsker sig i skyttesønnen og spillemanden Peter, der er en eftertragtet ung mand med nok at se til.

Han har eksempelvis også et godt øje til godsejerdatteren, der er helt og aldeles forgabt i ham, og den slags må naturligvis ende med at skabe visse komplikationer.

Dem er Nethe til gengæld frisk til at løse, og det gør hun på en noget utraditionel facon, hvilket hun i øvrigt senere fortryder. Nethe er i det hele taget en pige, der oftest tænker mere på andre end på sig selv, mens Hansine og Luise har det lige omvendt, og alle tre skal gå gennem mange lidelser, før de lærer at finde balancen. 

Til det har de som i ethvert romantisk eventyr hver især nogle hjælpere, og en af dem er Nethes barndomsven Ib, som hun langsomt får nye og stærkere følelser for, en anden er en lidt mystisk, næsten malplaceret rigmand fra Schweiz.

Det er lige til en føljeton i Familie Journal, og som sådan fungerer det fint. Forlaget lancerer imidlertid bogen som en historisk roman, godt nok om »kærlighed og vilde hjerter«, men man må i den kontekst kunne forvente lidt mere rusk i ruderne og lidt færre florlette tekstiler.

Det er ikke nok, at vi en passant hører om andelsbevægelsens udbredelse, fattigfolks sølle forhold og kvinders ringe uddannelsesmuligheder.

Der skal flere litterære kalorier og mere korpus til teksten, der ganske vist er velskrevet og veldrejet, men også for tam og tandløs til rigtig at kunne løfte indholdet, det gælder ikke mindst i dialogerne.

Forfatteren har tydeligvis villet ramme en lidt bedaget baronesse-tone, der står godt i nuancen til Carlsholm og køkkenpigerne, men det er blevet til noget, der med lidt god vilje kunne kaldes Blixen light. Med lidt mindre god vilje må det betegnes som en skæv skæbnefortælling, svøbt i løsrevne sider fra et kasseret dameblad.

Titel: Sommeren på Carlsholm Forfatter: Vibeke Bruun Arildsen Sider: 220 Pris: 279 kr. Forlag: Turbine