Bliv slikket af fantasien

Charlotte Roche har skrevet en foruroligende fræk roman, der pirrer, provokerer, politiserer - og løsner lattermusklen.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil man gerne pirres, altså sådan for alvor slikkes af fantasien, og tør man godt lade sig provokere, altså sådan lidt som at blive nappet i haserne af sine egne fordomme og fortiede tabuer, så bør man læse Charlotte Roches roman »Fra skødet«.

Her får man råt for usødet, ikke kun hvad angår det seksuelle med detaljerede beskrivelser af diverse fornøjelser fra analsex til oralsex, og hvad der kan knibes ind derimellem. Man bliver også sparket til, hvis man vedkender sig kristendom, borgerlighed, venstrefeminisme og/eller er bilist, fraskilt forælder, sladderbladslæser ... you name it! som Roche ville formulere det.

I lighed med forfatteren er hovedpersonen og jeg fortælleren en 33-årig tysk kvinde med britisk ophav, skilte forældre, egen sammenbragt familie, en frygtelig familietragedie, fast tid hos en psykiater og med en nervøs og samtidig humoristisk tilgang til verden. En rå neurotisk nihilist forklædt som pæn pige, eller omvendt, og for forfatterens vedkommende med en iboende trang til at provokere.

For hovedpersonen, den overkontrollerede, nervesvækkede Elisabeth er det en smule anderledes. Udadtil holder hun på formerne, men bag nedrullede gardiner, i den varmetæppe-opvarmede dobbeltseng eller når hun sammen med sin mand aflægger besøg på diverse bordeller, tvinger hun sig til frigørelse fra sine egne småborgerlige hverdagsbegrænsninger og sin mandehadende, sexforskrækkede feministmor.

Jo vildere sex, des friere føler hun sig, eller rettere, påstår hun. Men under den frejdige tone mærker man tvivl og lede ved bordelbesøg og analsex, ulighed i parforholdet og Elisabeths underdanige og påtrængende behov for at stille sin mand tilpas.

Kan man høre betonfeministerne gø? Måske, men det finurlige er, at Elisabeth i virkeligheden er beregnende til det kontrollerende, selv i sex, og at hun tålmodigt arbejder på at få det, som hun vil have det, psykose eller ej.

»Fra skødet« (loyalt oversat fra »Schossgebete«, der betyder skøde- eller skedebønner) adskiller sig fra andre bøger i den erotiske genre, så som »Fifty shades«, ved et mere direkte sprog, god humor og dybere refleksioner. Den er Suzanne Brøgger som punker, hvor tidens store erotiske bestseller af E.L. James svarer til »Pretty Woman« i en pornodirectors final cut-version. Denne anmelder er klart til Roche, ikke kun på grund af sexscenerne, men i høj grad også fordi den er et velskrevet og begavet litterært og kønspolitisk opråb fra en ung kvinde anno ligenu.