Begrebet kollektivroman får ny betydning

Bestseller-forfatteren John Green bidrager til to meget forskellige romaner med flere forfattere bag.

»Let it snow« tager udgangspunkt i en togrejse juledag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begrebet kollektivroman får en ekstra betydning med udgivelsen af to nyoversatte amerikanske ungdomsbøger, hvor der ikke kun er flere hovedpersoner i historierne (som begrebet hentyder til), men hvor flere forfattere tillige er gået sammen om at skrive bøgerne.

Det er ikke noget særsyn inden for især nordisk krimilitteratur, hvor det nærmest er blevet en trend at skrive sammen som makkerpar. Men det er sjældnere, at ungdomsbøger skrives af flere forfattere og med flere hovedpersoner – og ovenikøbet så vellykket.

Bestsellende John Green er fællesnævneren for de to udgivelser, der nok ligner hinanden i kækhed og godt sprog, men som på andre måder er meget forskellige.

Den dybt underholdende og vel i amerikansk sammenhæng grænsesøgende frigjorte »Will Grayson, Will Grayson« er en stærk fortælling om venskab, virkelighed og virilitet/seksualitet, mens den romantiske julekomedie »Let it snow« er tre historier i én om åbenhed, ærlighed og kærlighed blandt venner, kærester og vildt fremmede.

»Will Grayson, Will Grayson« er skrevet sammen med den i USA lige så storsælgende David Levithan og handler om to unge high school-knægte med samme navn. De støder tilfældigt og lidt småkikset ind i hinanden i en halvtom pornobutik et sted i Chicago. Den ene kæmper med selvtillid og underdrejede følelser for goth-tøsen Jane, den anden har lukket sig inde i et virtuelt venskab med en computerpenneven og i et af den slags skabe, han først tør springe ud af, da han møder den anden Wills karismatiske bøsseven, Tiny.

Tempofyldt og humoristisk

De to navnebrødres verdener flettes ind i hinanden, og ud af de erfaringer fra konflikter og misforståelser, som de skal igennem, vokser historien sig til et varmt, vittigt og vanvittigt eventyr. De skiftende fortælle-stemmer adskiller sig i sprogtone og typografi, men fælles for dem begge er et vakst tempo og en eftertænksom, men grotesk-filosofisk humor.

Lidt af samme morskab finder man i »Let it snow«, der er bygget op som tre langnoveller, som finurligt flettes ind i hinanden og ender med at udgøre en samlet historie med mange hovedpersoner. Maureen Johnsons fortælling handler om pigen Jubilee, der juleaftensdag tager toget til sine bedsteforældre, fordi hendes forældre er blevet fængslet i forbindelse med gadeuorden ved et julesalg for samler-julepynt. En snestorm blokerer imidlertid skinnerne, og Jubilee ender på en diner, hvor hun møder de særeste folk samt kys og kærlighed.

Hos John Green følger vi tre unge menneskers genvordigheder i bil gennem sneen, indtil de når frem til selvsamme diner, som Jubilee netop har forladt med en af de lokale. Og hos Lauren Myracle er vi inde i hovedet på den forkælede og selvoptagede Addie, der arbejder hos Starbucks og utålmodigt venter på sin kæreste, som var med det strandede tog, hvor han i øvrigt sad og fortalte Jubilee om sin kærestes nylige utroskab.

Alting går op i en højere enhed i den afsluttende Hollywoodkomedieagtige finale, og selv om Myracles del står lidt svagere end de to andre, er den samlede pakke en rigtig dejlig julegodte – romantisk, morsom og fuld af forventningens og fortællekunstens glæde.

Titel: Will Grayson, Will Grayson. Karakter: ★★★★★✩ Forfatter: John Green og David Levithan. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild. Sider: 400. Pris: 130 kr. Forlag: Politikens Forlag.

Titel: Let it snow. Karakter: ★★★★✩✩ Forfatter: John Green, Lauren Myracle & Maureen Johnson Oversat af Louise Urth Olsen. Sider: 368. Pris: 130 kr. Forlag: Politikens Forlag.