Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Da Wolfgang Amadeus Mozart forlod denne verden som blot 36-årig i 1791, havde han netop fuldendt operaen »Tryllefløjten«, men manglede at færdiggøre bestillingsarbejdet, den katolske dødsmesse »Requiem«. Flere har komponeret videre på værket, og i den tyske forfatter Eva Baronskys debutroman får den afdøde komponist selv muligheden, da han vågner op til nyt liv i Wien anno 2006 plaget af tømmermænd og let humpende efter den åreladning, doktor Closset havde foretaget kort før komponistens død.
Med appetit på det forunderlige nye liv med Mozartkugler, biler, kvinder, jazzmusik, CD-afspillere og et lydhørt publikum følger læseren opslugt det halsbrækkende eksperiment. Ikke blot leveres der gedigen civilisationskritik af moderniteten og den hæsblæsende dagligdag, der har indtaget Wien og det øvrige Europa.
Den genfødte Mozart uden sygesikringsbevis og personnummer havner naturligt nok på sindssygehospital. Men forinden har han spillet sig ind i folks hjerter, ikke blot med sine egne kompositioner, men også fortolkninger af sine efterkommere. Sågar en tænderskærende udgave af »An der schönen blauen Donau«! I sine nye kompositioner bliver han dog advaret imod at lægge sig for tæt op ad ... tja, Mozart.
Men romanen er ikke blot humoristisk underholdende. Det lykkes virkelig forfatteren at skildre Mozarts utålmodige til tider fjogede temperament (som vi så det udfoldet i Milos Formans film fra 1984), hans genialitets naturlige afstumpethed over for omverdenen og hans utøjlelige og hensynsløse skabertrang.
Jazzimprovisationer på natcafé
I et muntert venskab og bofællesskab med en polsk underholdningsviolinist og sine ubesværede jazzimprovisationer på natcaféen Blue Notes vinder den genfødte komponist ikke blot publikums hjerter, men bliver samtidig for læseren et dybt troværdigt fortidsvidne til nutiden. Mens vores historiske Mozarts personlighed og særlige temperament træder frem, finder han sin plads som et ærligt og uhøjtideligt - dog dybt undrende - nutidsmenneske.
Når det vovelige eksperiment lykkes, skyldes det mest af alt Eva Baronskys orkestrerende sprog, der i den vellykkede danske oversættelse formår at give Mozarts musikalske inspiration et forrygende og troværdigt udtryk. Så hvorfor egentlig ikke herefterdags lade Darwin dukke op i nutiden med en kommentar til vor tids kreationisme eller lade Rembrandt male et par befriende nutidige penselstrøg i romanform?
Københavns Hovedbibliotek arrangerer den 1. marts i samarbejde med Goethe Instituttet i København et musikalsk arrangement med Eva Baronsky og oversætteren Jacob Jonia med oplæsning på tysk og dansk. Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15 kl. 17.