Alt om rocklegenden David Bowie

Jan Poulsens ny-opdaterede biografi er en udførlig indføring i den nyligt afdøde rocklegendes bredspektrede værk.

Et gavlmaleri på en beboelsesejendom i Sarajevo i Bosnien-Hercegovina hylder David Bowies mange musikalske maskespil. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den 11. januar i år vågnede verdens musikelskere op til et chok.

Aftenen forinden var David Bowie, en af det 20. århundredes største kulturpersoner, død efter 18 måneders kamp mod leverkræft. Ingen anede uråd. Han havde formået at holde sygdommen skjult for offentligheden. Kun få dage forinden havde han på sin 69-års fødselsdag udsendt albummet »Blackstar«, der virkede som et spændende og revitaliseret nyt kapitel. Så var det slut.

Selv nåede jeg desværre aldrig at opleve manden live. Nu er den drøm bristet for evigt.

En af dem, der nåede at opleve Bowie i levende live gentagende gange, er den danske forfatter og journalist Jan Poulsen, der har fulgt Bowie tæt siden 1970erne. 13-årige Jan var til stede ved ikonets første koncert på dansk grund i Falkoner Teatret 29. april 1976 og har siden oplevet David Bowie mange gange i koncertregi og sågar mødt ham et par gange i forbindelse med interviews. Bowie har været en konstant gennem størstedelen af Poulsens tilværelse. Så konstant, at få – hvis nogen – herhjemme er lige så Bowie-kyndige som han.

Forfatteren er rundhåndet med sjove og personlige anekdoter i sin energiske skrift om idolet, og biografien »David Bowie – Starman 1947-2016« er da også det mest omfattende værk om den musikalske ener, der er skrevet på dansk.

Tilmed rigt illustreret med meget flot billedmateriale. I sin nuværende form er biografien en ny-opdateret udgave af biografistens tidligere bog »Station Til Station« fra 2006, som siden udkom i en opdateret udgave under titlen »Station Til Station Mod Den Næste Dag« i 2013. I lyset af Bowies sørgelige bortgang er der dog grund til at formode, at nærværende tredjeudgave er og bliver den definitive.

Fra Brixton til Blackstar

Læseren får en udførlig indføring i rock-legendens gøren og laden. Over bogens 450 sider går Poulsen detaljeret og med reflekteret indsigt i kødet på Bowies personlige liv og prægtige værk. Med generelt sprogligt overskud bevæger teksten sig kronologisk frem. Fra Bowies opvækst som David Robert Jones i efterkrigstidens Brixton, over de store kunstneriske triumfer og det musikalske maskespil i 1970erne med Ziggy Stardust, The Thin White Duke og årene i Berlin, de famlende 1980ere, de grænsesøgende 1990ere og de tilbagetrukne 2000ere, helt frem til de seneste års genopblomstring med pladerne »The Next Day« og altså svanesangen »Blackstar«.

Poulsen placerer forvandlingskuglen Bowie i en større kulturel og tværæstetisk kontekst. Hans enorme betydning for moden og opgøret med kønsstereotyper. Hans omfattende og bredspektrede produktion af musik, film, billedkunst og teater med mere samt hans progressive brug af ny teknologi. Ikke meget går Poulsens lup forbi.

Ydermere suppleres der med et særligt kapitel om Bowie set gennem en dansk optik, hvor forfatteren serverer en lang række personlige anekdoter og eksempler på idolets store afsmitning på dansk kunst og kultur. Fra Michael Strunges digtning til Peter Belli og Pia Rosenbaums nærmestglemte fordanskning af »Space Oddity«.

Læseren får derudover serveret en fuldkommen liste over Bowies danske optrædener, komplet med sætlister, tilskuerantal, supportnavne og så videre, en omfattende værkfortegnelse samt en liste over 100 af Bowies yndlingsbøger.

Generelt er det lystig og informativ læsning for både kendere og novicer, men skal man komme med en lille anke, så kunne jeg godt have tænkt mig, at der blev dykket endnu mere ned i selve musikken. Måske via et par mere tilbundsgående analyser af nogle af Bowies nøglesange? Her holder forfatteren sig oftest til blot at skitsere nogle mere overordnede træk ved pladerne og sangene. Jeg ville gerne, at der blev nørdet endnu mere igennem. Men måske det også er lidt meget at forlange? Her er trods alt rigtig meget føde til de mange Bowie-hungrende derude.

Titel: David Bowie – Starman 1947-2016. Forfatter: Jan Poulsen. Sider: 464. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.