Årets 10 bedste danske bøger

Aldrig er der udkommet så mange bøger i Danmark som i år. Krimibølgen blev pludselig afløst af en sand tsunami af erotisk litteratur og tykke sportsbiografier. Men smukkest foldede alle romanerne sig ud.

Kim Leine forfatter til listens første plads: »Profeterne i Evighedsfjorden« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

1. Kim Leine:

»Profeterne i Evighedsfjorden« (Gyldendal)

Mageløst velskrevet, sansemættet roman i Henrik Pontoppidan-klassen om et kulturmøde på godt og ondt i 1700-tallets Grønland, med præsten Morten Falck som dramatisk omdrejningspunkt. Årets største litterære bedrift på dansk jord. Umulig at lægge fra sig, når man først er i gang.

2. Josefine Klougart:

»Én af os sover« (Rosinante)

Sproglig tour de force af en stemningsmættet roman, der skildrer depressionens sorte virkelighedsbillede og mediterer over tabets natur. Landskaber, årstider og interiører flyder sammen i gnistrende billeder. En gave til læsere, der vil udfordres på krop, sjæl, følelse og tanke.

3. Ulrik Langen:

»Det sorteste hjerte« (Politikens Forlag)

En rets-, social- og kulturhistorisk beretning af meget høj faglig og kunstnerisk standard om et dybt fald i enevældens København. Den, der falder, er en porcelæns- og tehandler, der i 1790erne kommer på tværs af magthaverne, da han udfordrer 1700-tallets retssystem og embedsvælde.

4. Torben Munksgaard:

»Sort hund« (Lindhardt og Ringhof).

Satirisk-ironisk roman om tidens handlingslammede mand og morgendagens dans­ke velfærdssamfund. Prosa og humor der klinger af både Villy Sørensen og Leif Panduro med et drys af Franz Kafka. Morsommere manderoman er simpelthen ikke skrevet på dansk i år. Vuf!

5. Rune Lykkeberg:

»Alle har ret« (Gyldendal)

Udforskning af demokratiet som princip og problem. Den intellektuelle og retoriske overligger sættes højt i dette maratonforedrag af en bog, som hudfletter alle, der tror man bliver mere fri og mere demokratisk, jo mere man selv bestemmer, og jo færre autoriteter man anerkender.

6. Henrik Nordbrandt:

»3 1/2 D« (Gyldendal)

Suveræne lyriske nyheder fra en sproglig magiker, der endelig er gået i land i Danmark og præsenterer læseren både for det velkendte og det uventede anderledes. Digte der med usvigelig sikkerhed og paradoksal stedsans går de målrettede omveje i sproget og geografien.

7. Amalie Smith:

»I civil« (Gyldendal)

Digt, prosa og andre tekst- og billedfragmenter om sorg og kærlighed samler sig i et vidunderligt smukt sprog og en skildring af et kærlighedsforhold, hvor den ene part midt i den stormende, sammensmeltende forelskelse rammes af en kræftsygdom og langsomt opløses.

8. Niels Idskov og Asker Hedegaard Boye (red.):

»Feltherrer« (People’s Press)

En herligt ambitiøs, danskproduceret fodboldantologi, der portrætterer tyve af klodens trænere, der gennem hundrede år har revolutioneret og formet fodboldspillet i deres eget billede. Fra Béla Guttmann, Rinus Michels og Johan Cruyff til José Mourinho, Alex Ferguson og Pep Guardiola.

9. Poul Erik Tøjner:

»Louisiana abc« (GyldendaL)

Museumsdirektørens forførende udlægninger i coffeetable-bogens og essayets form af sit eget museums bedste kunstværker, fra Picasso og Yves Klein til Gerhard Richter og Tal R. Fuld af smukke, sanselige og stærkt oplysende billeder på siderne såvel som i sproget.

10. Kristina Stoltz:

»Et kød« (Rosinante)

Humoristisk, pikant og sprogligt begavet forsøg på at skrive erotiske fortællinger. Årets absolut bedste bud på et dansk alternativ til trivial-tørvetrilleren »Fifty Shades«. Som skrevet står: »En kvinde søger, indtil hun finder, og hun er aldrig en amatør tro.« Tag den, alle I elendige elskere!