6 stjerner til stærk bog om vores landskab

Journalist og naturforkæmper Kjeld Hansen dokumenterer i et pragtfuldt bogværk på 2,8 kilo den danske landskabshistorie.

Jeg bor i Vejlø ved Næstved og ikke på Vejlø. For Vejlø er slet ikke nogen ø. Ikke længere i hvert fald. Men i denne våde vinter, hvor Dybsø Fjord ikke har kunnet aftage vandet fra den drænede Nylands Mose, basker tusindvis af sangsvaner, grågæs, canadagæs og bramgæs rundt i oversvømmelserne tæt ind under byen, der nu igen minder om en ø i landskabet. Sådan som den er tænkt fra naturens hånd, en ø, man kunne sejle helt ind til ude fra de store have. Lige indtil Danmarks første vandafledningsprojekt blev påbegyndt efter hollandsk inspiration af den første godsejer Thott på Gavnø så tidligt som i 1690.

Men den del af historien kommer vi til i andet bind af Kjeld Hansens mammutværk om de store landvindingsprojekter. Første bind, der nu foreligger med sine 832 sider, handler nemlig bare om Jylland, hvor det første projekt begyndte med afvandingen af Lille Vildmose i Nordjylland i 1760.

Bogen er ikke som Kjeld Hansens tidligere udgivelser stærk polemisk i sit anslag. Men den er dog så langt fra blot en registrant. Her er fortalt og dokumenteret stærk og medrivende kultur- og natursynshistorie over 250 år set fra de vigende vandspejl i de danske indsøer krydret med personhistorier.

Her er heltehistorier om originale pionerer, entreprenante entreprenører, kapitalstærke investorer, genstridige lodsejere, megalomane godsejerdrømme og socialt mobilitetshungrende husmandsbevægelse, økonomiske satsninger, budgetoverskridelser, fallitter og knubbede ord fulgt op med fysisk selvtægt, højst diskutable statsinvesteringer og fremmede magters (englændernes) spekulation i danskernes givtige landbrugsjord. Idealisme og spekulation trivedes sammen med juridisk vinkelskriveri på begge sider af bordet omkring disse enorme landvindingsinvesteringer.

Men med dette hovedværk er regnskabet gjort op: Skandalen mod det danske landskab er indlysende stillet overfor de mange genopretningsprojekter, der allerede er i gang: Sæt naturen fri! Op med stigbordene, sluk for pumperne, sæt proppen i det monokulturelle landbrugsland og lad atter det fri vand fosse ind over de gamle mose-, sø- og fjordbunde til fordel for natur, fiskeri, jagt og turisme og måske et par nyanlagte landsbyer og bådebroer ved søbredden! Og som staten dengang støttede afvandingen ganske rundhåndet, støtter den parodisk og storsindet påfyldningen.

Med veloplagt fortælleglæde og viden - forfatteren har selv været på stederne - formidler Kjeld Hansen sit stof og illustrerer det overalt med herlige historiske billeder af det møjsommelige dræningsarbejde, de gamle pumpehuses typiske arkitektur i kulturlandskabet og de øde landbrugsarealer kontrasteret med henrivende genoprettet natur. De lokale geodætiske kort, der følger kapitlerne burde have været suppleret med oversigtskort over hele landet. For hvor er det nu lige, vi finder Kare Holm eller Nørskov Vig? Nej vel, man må selv have landkortet med ikke blot derud, men også ved læsepulten til det 2,8 kilo tunge og tungtvejende hovedværk i dansk landskabshistorie.