Venner er blevet ofret, reformer skrottet og principper forkastet - men Lars Løkke står stadig

Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen tager læseren med ind i maskinrummet og tegner et stærkt portræt af overleveren Lars Løkke Rasmussen.

»For Løkke gælder det, at han efter to regeringsperioder med kaos, personintriger, magtkampe, ministerstorme, valgtrusler og ultimative krav fra koalitionspartnerne rent faktisk står endnu,« skriver Berlingskes anmelder om bogen »For enhver pris«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Nogen havde formentlig ventet både intriger og karaktermord i Henrik Qvortrups og Lars Mogensens nye portrætbog om Løkkes regeringer siden 2015. Men bogens kvaliteter ligger heldigvis et andet sted: »For enhver pris« er en feberkurve af politisk historieskrivning, der folder opture og nedture ud til fuld beskuelse og tillige giver et nærgående portræt af en mand, der uden tvivl vinder sympati, efterhånden som bogen skrider frem.

Ikke på grund af Løkkes politiske projekt. Dét forekommer i året 2018 nærmest forsvundet i lutter magtkampe og uhellige kompromisser. Men fordi statsministeren – der på bogens bagside vitterlig ligner Frank Underwood fra House of Cards-serien – nødvendigvis må aftvinge sig respekt for sin politiske evne til at finde smutveje, lokke og true, indtil det umulige til sidst finder en vej.

»En kyniker? Det må læseren afgøre med sig selv. Det er i andre sammenhænge – fx i Bo Lidegaards biografi om Jens-Otto Krag – konstateret, at embedet som dansk statsminister er verdens ensomste job«


Bogen er intens læsning gennem 12 skarpe kapitler med Mogensen og Qvortrup som fluen på væggen. Det er en metode, der har sine klare regler – og herunder, at forfatterne ikke broderer unødvendigt på historien med subjektive fortolkninger. Historien skal tale for sig selv gennem en tillid til de citerede kilder, der alle er nøje udvalgt, og som er lovet fuldstændig anonymitet.

Metoden er dyrket til perfektion af fx Bob Woodward, der senest i »Fear« gav et uhyggeligt billede af livet i Trumps Hvide Hus med en nøgtern registrering af hverdagens hændelser.

Mogensens og Qvortrups studie af overleveren Lars Løkke har samme registrerende, kronologiske anslag. Bogen opruller konflikterne med LA, der ender med at Anders Samuelsen spiser alle kameler for selv at komme i regering. Søren Pape, som Løkke forsøger at true, men som derefter fyrer Eva Kjer. Og ofringen af Lars Løkkes nære ven Carl Holst, der slet og ret ignoreres.

Magtens DNA

Løkkes primære instinkt er tydeligvis hans forståelse af magtens DNA. Man aner her et slægtsskab med Poul Schlüter, der også i rigtigt mange sammenhænge sikrede sig manøvredygtigheden ved at ignorere ideologierne. Principløshed? Det synes vel kun dem, der sidder langt fra magten.

Med et eksempel: Løkke lader i årevis det politiske totalteater udspille sig mellem en værdikonservativ udlændingeminister, der er uofficiel Danmarksmester i at hidse gemytterne op, og en stribe af mere liberale venstrefolk, der klart mener, at grænsen er nået.

Det er den så også nu i store dele af Venstre, forstår vi, i et efterår, hvor flere i folketingsgruppen for længst er holdt op med at hilse på hinanden. Fløjkrigen raser mellem de nationalkonservative Støjberg-støtter og de mere kulturliberale medlemmer, der tilsyneladende er i flertal.

Men Løkke bryder ikke ind. Statsministeren lader gnisterne gnistre med den taktik at vige uden om de svære valg og i stedet håbe på, at der pludselig opstår en mindelig løsning hen ad vejen. Taktikken – der flere steder i bogen garneres med Machiavelli-citater – er ny for Løkke, der i hvert fald i sin første regeringsperiode fra 2009-11 pressede på for at gennemføre kontroversielle reformer af tilbagetrækningsalder og overførsler.

Men ikke længere. Det er blandt bogens barske konklusioner, at Lars Løkke anno 2018 er en pragmatiker, der i Qvortrups og Mogensens billede har solgt ud til Dansk Folkeparti først i værdipolitikken og med den seneste finanslov også i den økonomiske politik. Personligt presset er han også på privatøkonomien og med den svindende drøm om at komme til udlandet i en stor og prestigefyldt stilling.

En kyniker? Det må læseren afgøre med sig selv. Det er i andre sammenhænge – fx i Bo Lidegaards biografi om Jens-Otto Krag – konstateret, at embedet som dansk statsminister er verdens ensomste job. Man skal hver dag navigere sig igennem både regering, folketing og eget parti. Ideologer overlever ikke i længden.

For Løkke gælder det, at han efter to regeringsperioder med kaos, personintriger, magtkampe, ministerstorme, valgtrusler og ultimative krav fra koalitionspartnerne rent faktisk står endnu.

Løkke er overleveren. Venner er ofret, som forfatterne helt korrekt udlægger historien, reformer skrottet og principper forkastet. Men Løkke har holdt fast i Statsministeriet og kan meget vel tage en runde til.

For enhver pris – ofringer og rænkespil bag lukkede døre i Løkkes regering

Forfattere: Henrik Qvortrup & Lars Trier Mogensen. Sider: 361. Pris: 300 kr. Forlag: People’s Press.