Tysklands familieminister afsløret i plagiat

Franziska Giffey sidder usikkert på sin post som Tysklands familieminister: Hun har ifølge uafhængig gruppe plagieret store dele af sin afhandling - og aldrig læst 135 af de 427 bøger på sin egen litteraturliste.

Franziska Giffey er 41 år og tysk minister for familie, seniorer og ungdom - så længe det varer. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

Endnu en tysk minister er kommet i akademisk stormvejr:

Franziska Giffey fra SPD har formentlig plagieret sin afhandling om forholdet mellem Europa-Kommissionen og unionens indbyggere.

Tysklands familieminister forsvarede sin ph.d.-afhandling ved Freie Universität Berlin i 2009 og kunne derefter kalde sig »Doktorin der Politikwissenschaft«.

Aktivister på VroniPlag Wiki kom så på sporet af nogle uregelmæssigheder. VroniPlag Wiki tjekker tyske afhandlinger for svindel og er ifølge dagbladet Frankfurter Allgemeine aldrig selv blevet taget i en fejl.

Den private platform nærlæste Franziska Giffeys afhandling i februar og fandt »mellemsvære mangler« på op mod en fjerdedel af bogens 211 sider.

Familieministeren selv benægtede alt og bad ifølge dagbladet Die Zeit sit gamle universitet gå ind i sagen og herunder granske VroniPlags beskyldninger.

Sagen er vokset

Men aktivisterne havde fået blod på tanden og kom den officielle undersøgelse i forkøbet med en »Abschlussbericht« fredag eftermiddag.

Antallet af sider med fejl og mangler var nu vokset fra en fjerdedel til hele 37,1 procent. VroniPlag fandt mere konkret 238 »problematische Stellen« og 119 eksempler på decideret plagiat.

Franziska Giffey henviser mindst 72 gange til en kilde, der ikke har noget til fælles med det pågældende sted i afhandlingen. Hun har med andre ord set behovet for én eller anden henvisning i noteform og derefter sat en helt tilfældig tekst ind på henvisningens plads.

»hun har ifølge undersøgelsens konklusion rodet grundigt med sin egen litteraturliste og formentlig aldrig læst mindst 135 af listens i alt 427 bøger og tekster. «


Alle akademikere kender udfordringen med det rette niveau af kilder og henvisninger. Men aktivisterne hos VroniPlag gør sidst i undersøgelsen opmærksom på en række graverende tilfælde:

Den tyske familieminister har mindst 18 gange vildledt læserne med vilje - muligvis fordi det konkrete citat er frit opfundet og altså ikke skulle kunne prøves efter.

Og hun har ifølge undersøgelsens konklusion rodet grundigt med sin egen litteraturliste og formentlig aldrig læst mindst 135 af listens i alt 427 bøger og tekster.

»Karl-Theodor zu Googleberg«

VroniPlag Wiki har tjekket tyske afhandlinger siden 2011. Initiativet var en konsekvens af den hidtil mest omtalte sag på tysk jord:

En juraprofessor skulle anmelde forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenbergs afhandling om forfatninger i EU og USA og fandt den lidt for identisk med andre artikler om emnet.

Forsvarsministeren kunne ikke rigtig forklare sig og måtte gå af som følge af sagen - hvorfor tyskere med humor i dag kender den velhavende forretningsmand som »Karl-Theodor zu Googleberg«.

Franziska Giffey afventer universitetets afgørelse og har foreløbig ikke kommenteret på VroniPlag Wikis beskyldninger.

Sagen er den tredje af sin art i tysk politik inden for de seneste år, og de to andre gange endte det med ministerens afgang - hvorfor de tyske medier i dag regner Franziska Giffeys taburet for yderst usikker.