Superrige redder stor litteraturpris

»Ingen af os kan forestille sig en dag, hvor vi ikke læser i en bog,« siger walisisk-amerikansk par, som giver 13 millioner kroner til Man Booker Prisen, som nu bliver til Booker Prisen.

Sir Michael Moritz og hans hustru Harriet Heyman donerer 13 millioner kroner til Man Booker Prisen. Han er oprindelig journalist, men har tjent styrtende på investeringer i teknologi, bl.a. i Google. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elena Zhukova

En af verdens fineste litteraturpriser, Man Booker Prisen, har fundet sin redningsmand.

Sidste sommer meddelte prisens mangeårige sponsor, den internationale investeringsvirksomhed Man Group, at 2019 bliver sidste gang, at den betaler for prisen, der er på 50.000 pund, svarende til 435.000 kroner.

Udmeldingen skabte spænding i den litterære verden, for hvem ville træde til og redde den berømte pris, som er gået til store, elskede og anerkendte forfattere?

Bl.a. V. S. Naipaul, William Golding, Ian McEwan, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Hilary Mantel og Julian Barnes har modtaget prisen, som blev uddelt første gang i 1969.

Anne Burns fik Man Booker Prisen i oktober 2018 for romanen »Milkman«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA.

Forleden blev spændingen udløst. Den nye sponsor er Sir Michael Moritz og hans hustru Harriet Heyman. Et usædvanligt par. Han er fra Wales og investor. Hun er fra USA og romanforfatter. De er begge læseheste og hører til blandt verdens rigeste.

Parret vil de kommende fem år gennem deres velgørenhedsfond, Crankstart, donere 1,5 millioner pund, svarende til 13 millioner kroner, til The Booker Prize Foundation, skriver The Times.

De brænder for litteratur

Udover at være en succesfuld investor, som bl.a. har tjent styrtende på investeringer i Google, er Sir Michael Moritz og Harriet Heyman optaget af velgørenhedsarbejde. Og bedst af alt i denne sammenhæng: De brænder for skønlitteratur.

Sir Michael Moritz siger, at prisen er en vej til sprogligt at »udbrede den indsigt og de opdagelser, fornøjelser og glæder, som udspringer af stor litteratur.«

Han siger, at hverken hans kone eller ham selv kan »forestille sig en dag, hvor vi ikke bruger tid på at læse en bog«.

Man Booker Prisen er traditionelt tildelt engelsksprogede forfattere inden for Commenwealth, men i 2014 tillod man også, at amerikanske forfattere, som udgives i Storbritannien, kan få prisen. Denne ændring medførte debat i den litterære verden, hvor også sponsoreringen af prisen har været til diskussion. Men uanset kritik, så er betragtes prisen stadig som en af verdens fineste.

I 2005 gik Man Booker Prisen til Zadie Smith for romanen »On Beaty«. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL.

Crankstart blev etableret af Michael Moritz and Harriet Heyman in 2000. Formålet er at støtte »de glemte, de fordrevne, de uheldige og de undertrykte og hjælpe, hvor det kan gøre en forskel«. Fonden har bl.a. hjulpet studerende fra lavindkomst-familier ind på universiteter som University of Oxford, University of Chicago, Juilliard School and universiteter i Californien, hvor Michael Moritz og Harriet Heyman bor.

Michael Moritz er selv uddannet på Oxford. Før han blev superrig på investeringer i teknologi, arbejdede han som journalist. Harriet Heyman er uddannet journalist og har arbejdet på The New York Times.

»I dag rejser jeg jorden rundt, men ligesom Booker Prisen er jeg født i Storbritannien, og før jeg flyttede til USA dyrkede jeg engelsk litteratur. Harriet og jeg føler os lykkelige over at være i stand til at støtte prisen, som hylder den bedste fiktion i verden,« siger Sir Michael Moritz.

Prisen vil efter uddelingen i oktober 2019 skifte navn til Booker Prize. Crankstart fonden meddeler, at den støtter prisen af »rent filantropiske grunde og uden kommerciel motivation«.