Originaltegninger fra elsket klassiker fundet i dødsbo

Under oprydning i dødsboet efter en schweizisk ejendomsinvestor og kunstsamler gjorde en kunsthistoriker et sensationelt fund af tegninger af Antoine de Saint-Exupéry.

Her ses to af skitserne til »Den lille prins«, som i sidste uge blev fundet i dødsboet efter mangemillionæren Bruno Stefanini. Det vides ikke, hvornår Antoine de Saint-Exupérys udførte skitserne til »Den lille prins«, som udkom på fransk i 1943. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO /Stiftung für Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur

Skitser til illustrationerne i en af verdens bedst sælgende og mest elskede bøger, Antoine de Saint-Exupérys »Den lille prins«, er ved et tilfælde blevet fundet i et dødsbo i den schweiziske by Winterthur.

I en gennemgangen af den afdøde ejendomsinsvestor og kunstsamler Bruno Stefaninis store samling af kunst og historiske genstande fandt kunsthistorikeren Elisabeth Grossmann i sidste uge en række skitser, som den franske forfatter, tegner og pilot Antoine de Saint-Exupérys lavede til sin bog »Den lille prins«. Bogen er kendt verden over for sin filosofiske og poetiske hyldest til kærligheden, fantasien og barnet i os alle - og ikke mindst for sine søde og naivistiske tegninger, som forfatteren selv skabte.

Tekst og tegning af Antoine Saint-Exupéry, som i sidste uge blev fundet i Winterthur i Schweiz. På tegningen ses slangen, der har slugt en elefant. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO /Stiftung für Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur.

»Den lille prins« er oversat til alverdens sprog, og selv her mere end 75 år efter, at den udkom på fransk (1943) findes den i enhver dansk boghandel og på omtrent enhver dansk konfirmands gavebord, ligesom den stadig er standardpensum i gymnasiet.

»Skitserne er i overraskende fin stand,« siger kunsthistorikeren Elisabeth Grossmann, leder af Winterthurs stiftelse for kultur, kunst og historie, SKKG, til Neue Zürcher Zeitung. Stiftelsen har fået til opgave at gennemgå Bruno Stefaninis store samling, en af de største i Schweiz, som er blevet opbevaret i en garage og på loftsrum. Foruden tegningerne har man også fundet et kærlighedbrev fra Antoine de Saint-Exupéry.

Tegningerne, der er tegnet med tusch på tyndt papir, viser bl.a. den lille prins, ligesom der er en sjov tegning af slangen, der har slugt en elefant. Der er tale om skitser. De originale tegninger fra bogen opbevares på Morgan Library i New York.

»Vi vil nu tage kontakt med Morgen Library og informere dem  om vores fund,« siger Elisabeth Grossmann til nyhedsbureauet Keystone-SDA.

Mangemllionær og storsamler

Bruno Stefanini, der døde i december, 94 år gammel, var søn af italienske indvandrere. Hans far kom ludfattig til Winterthur, hvor han åbnede en restaurant og gennem den kom til penge. Sønnen blev mangemillionær gennem ejendomshandel og byggeri, og han har testamenteret sin formue og sin store samling til SKKG.

Historikere og konservatorer er nu ved at gennemgå samlingen, hvilket ventes at tage flere år. Det er i denne proces, at Antoine de Saint-Exupérys tegninger er fundet.

Bruno Stefanini købte Antoine de Saint-Exupéry-tegningerne i 1986. Sælgeren er død, og man har derfor ikke kunne fastslå tegningernes proveniens.

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) var en fransk forfatter, tegner, journalist og pilot. Inden Anden Verdenskrig var han trafikpilot, men under krigen blev han militærpilot. Han blev dræbt, da hans fly blev skudt ned af et tysk jagerfly. Han modtog en række litterære priser for sine bøger. Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Antoine de Saint-Exupéry var både forfatter, poet, tegner, journalist og pilot. Han blev født ind i en adelig fransk familie i 1900. Inden Anden Verdenskrig var han en succesfuld trafikpilot, men under krigen blev han militærpilot. Han skrev flere bøger og modtog adskillige fornemme litterære udmærkelser. I 1944 blev han skudt ned af et tysk fly og dræbt.

Det er endnu ikke besluttet, om tegningerne fundet i Winterthur vil blive vist i en offentlig udstilling.