»Også fluerne er taget til i antal. Det er lortet i regnslaget, som tiltrækker dem, er jeg sikker på«

Bog. Erling Jepsen har skrevet en eventyrlig krigs-, skælme- og familieroman om sønderjyske Erna, der følger sin søn til Første Verdenskrigs slagmarker.

Erling Jepsen har skrevet en både velresearchet og vildt fabulerende roman, der kalder på en filmatisering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små sønderjyske byer i Erling Jepsens romaner rummer deres egne mørke hemmeligheder, og sådan er det også med det Bramstrup, der er udgangspunkt for forfatteren fra Grams nye og eventyrlige bog »Erna i krig«.

På dørtrinet til det hus, hvor romanens fortæller er vokset op, og hvor hun efter morens død bor alene, bliver med mellemrum efterladt et spædbarn i en kurv sammen med nogle mønter. Meningen er, at det uønskede barn diskret skal druknes i den nærliggende å.

Men Erna beholder det andet barn, der efterlades ved hendes dør, og drengen Kalle, som ikke har alt for mange »kopper i skabet« vokser op som hendes søn.

»Et sted mellem farcen og en skyttegravsrealisme a la »Intet nyt fra Vestfronten« finder forfatteren med de solide dramatikererfaringer sin romans tone og stil.«


Da Kalle, som en slags repræsentant for de 30.000 sønderjyder, der blev tvunget til at deltage i Første Verdenskrig på tysk side, bliver indkaldt til militærtjeneste, tager Jepsens krigs- og gavtyveroman for alvor fart. Erna, hvis moderhjerte ikke kan bære at lade Kalle drage alene og ubeskyttet i krig, får fat i en uniform og følger forklædt som soldat med til fronten, og forfatteren tager resten af bogen pænt for sig af de forviklingsmuligheder og groteske situationer, som temaet kvinde forklædt som soldat åbner for. Fra komplicerede vandladningsstrategier til en husmoderlig ordenssans for fuld udblæsning midt i skyttegravenes kaos: Lige meget hvor vi kommer frem, gør jeg rent og skaber hygge. En lille grøn gren og et ryddeligt bord kan gøre en stor forskel.

Grundige studier bag

Et sted mellem farcen og en skyttegravsrealisme a la »Intet nyt fra Vestfronten« finder forfatteren med de solide dramatikererfaringer sin romans tone og stil. Bag skildringerne af skyttegravshelvedet ligger grundige studier af soldaterbreve, dagbøger og mange former for krigslitteratur. Kontrasten til den hygge, forfatteren i visse øjeblikke lader sin Erna etablere, er virkningsfuld:

»Også fluerne er taget til i antal. Det er lortet i regnslaget, som tiltrækker dem, er jeg sikker på. Alt går mig på nu: granatlarmen, sulten, lopperne, rotterne, fluerne, de andres vejrtrækning, de andres lugte, den svage belysning, det lille rum…«

Som variant af de familiebilleder med forkrøblinger, som Erling Jepsen-læseren husker fra for eksempel gennembrudsromanerne »Kunsten at græde i kor« og »Frygtelig lykkelig«, er »Erna i krig« overraskende. I rollen som den store mor lykkes det Erna at etablere en slags familiesammenhold blandt sønderjyderne ved fronten, og overskuddet er endda stort nok til også at lukke tyskeren Fritz ind i kredsen.

Erling Jepsen får det meste med i sin specielle kombi af krigs-, skælme- og familieroman. Ernas omsorg for det, hun opfatter som sine drenge, er rørende, historien om kærligheden mellem hende og soldaterkammeraten Anton er næsten romantisk, scenerne fra skyttegravene ved Sommes, hvor over en million mænd mistede livet, spejler krigens rædsler, og skildringen af et bordelsamleje med gasmaskerne som et ekstra pirringselement er ren farce. Forfatteren nyder helt åbenlyst at give den gas, som de ville sige i »Vild med dans«, og indfaldene og påfundene står i kø. Det ene øjeblik møder Erna Hitler med hund og tegneblok, det næste øjeblik brokker hun sig med sønderjysk lokalpatriotisme over den franske madlavning, og et tredje sted ser hun sit livs første tank, »en kæmpe metaldåse, der møver sig frem«.

Syfilis som våben

Til skælmeromanens trumfer hører Ernas idé om at underminere den tyske hærs krigsindsats ved hjælp af syfilis. Til det formål installerer hun en smittet prostitueret i en skurvogn og går så i gang med at hverve kunder til sit mobile bordel blandt de tyske soldater. En praktisk og målrettet indsats for den sønderjyske sag.

Som et ironisk punktum for romanen får Kalle som mange andre sønderjyder tildelt jernkorset og lever således smukt op til den tyske befalingsmands replik i bogens start, da Erna fortæller om sønnens dumhed: »Kære frue, deres søn lyder som egnet til hæren«.

Jo, farverigt og vildt går det til i »Erna i krig«, og Erling Jepsen fortæller veloplagt og underholdende løs. Elementet af konstruktion får romanen ikke helt skrevet sig fri af, og balancen mellem farcen og de sønderjyske tragedier under Den store krig er ikke altid så let at ramme rent, men en både morsom og gribende film skal der helt sikkert nok komme ud af historien om »Erna i krig«.

Titel: Erna i krig. Forfatter: Erling Jepsen. Sider: 312. Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal