Nedim Yasars bog lever, og budskabet i den skal bestå

Bogen om Nedim Yasars liv er medrivende og viser, hvorfor vi endnu er langt fra at knække banderne. Hans vigtige budskab om, at der er et alternativ til banderne, skal bestå.

Bogen om Nedim Yasars liv bør være fast pensum for alle, der arbejder for at bremse banderne. Den rejser nemlig centrale spørgsmål om meget mere end bare Nedim Yasars historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Pryner Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedim Yasar er død. Ramt af to skud efter en reception for sin bog og død mindre end et døgn senere – samme dag, som bogen om hans liv udkom. Det er de vanvittige fakta, der omgiver »Rødder – en gangsters udvej«. Denne anmelder fik bogen i hænderne, få timer efter at Nedim Yasar blev erklæret død på Rigshospitalet, og det er umuligt at læse den løsrevet fra dét. Andet giver ikke mening, for bogen står nu tilbage som Nedim Yasars sidste ord og aftryk i offentligheden.

»Rødder« fortæller os ikke, hvem der slog ham ihjel, men kan hjælpe til at forstå, hvorfor nogen ville gå så langt. De hævngerrige kan have stået i kø. Nedim Yasars liv bestod i årevis af vold, forråelse og grov kriminalitet, og på toppen af »karrieren« var han leder af den rockertilknyttede bande Los Guerreros. Indtil han for fem år siden – mens han ventede sit første barn – valgte at forlade det hele gennem et offentligt exitprogram.

Nedim Yasar blev siden en værdsat ekspert for medierne. En vigtig, modig stemme i debatten om banderne og deres krige, der har plaget København og omegn i årevis. Det gjorde ham formentligt ikke mindre udsat for hævn, for som bogen godt beskriver, blev Nedim Yasar til det, han selv foragtede i mange år – en, der vendte sine tidligere allierede ryggen.

Det selv om Nedim Yasar – også i bogen – var bevidst om ikke at sætte navn på de grupper og personer, han kæmpede mod eller med i årenes løb. Men alene det, at Nedim Yasar så åbent har fortalt om, hvordan banderne arbejder, og at hans mål nu var at holde unge væk fra banderne, kan have virket som en rød klud. Hvilket det indledende kapitel om et drabsforsøg mod Nedim Yasar i 2017 – samme dag, som han havde medvirket i et radioindslag – viser alt for godt.

Bogen er skrevet af journalist Marie Louise Toksvig og baserer sig tilsyneladende primært på samtaler med Nedim Yasar, som så er bearbejdet af forfatteren. Den beskriver i kronologisk form Nedim Yasars liv, fra han kom til Danmark fra Tyrkiet i 1980erne og op gennem hans opvækst i Grantoften – et boligkvarter med tung social slagside i Ballerup, hvor der ifølge Nedim Yasar var to karrieremuligheder: »at blive dranker eller gangster«. Der er få direkte citater fra Nedim Yasar, og bogen igennem resulterer det i en noget opremsende fortælling. Man savner flere steder konkrete scener, detaljer og dialog.

Stærkest er kapitler, der baserer sig på retsbøger og domme, og som scenisk beskriver den vanvittige kriminalitet, Nedim Yasar deltog i. Som da han er med til at presse en bekendt, der har narkogæld, til at begå væbnet røveri på en tankstation. Stærk er også bogens afsluttende dele, hvor de folk, som hjalp Nedim Yasar gennem et exitprogram, medvirker. Men uagtet at det fortællemæssigt halter af og til, er Nedim Yasars historie medrivende og vanvittigt interessant.

Bogen bør være fast pensum for alle, der arbejder for at bremse banderne. Den rejser nemlig centrale spørgsmål om meget mere end bare Nedim Yasars historie:

Hvad stiller vi op med familier, hvor forældre ikke evner at opdrage og sætte grænser for deres børn – eller ikke vil? Nedim Yasars far beskrives som fordrukken og voldelig over for sin familie og som en kriminel hustler. Han lærer sine to sønner, at konflikt løses med vold. Han stiller ikke spørgsmål, men tager glad imod, da Nedim som 16-årig kommer hjem med en BMW og giver far nøglerne. Hans største bekymring er ikke, hvordan han stopper sønnernes tiltagende kriminalitet, men kun at holde den på et niveau, så familien ikke risikerer udvisning til Tyrkiet. Moderen i familien har sønnernes respekt.

Det er vildt interessant at læse, hvordan Nedim og hans venner afviser at blive hangarounds i en rockerklub. Ikke af moralske årsager, men fordi deres mødre aldrig vil gå med til, at rockerne kan ringe hjem til drengene sent om aftenen og kalde dem ud. »Det kan man ikke i vores kultur. Min mor ville smide en træsko i hovedet på mig og sende mig tilbage i seng,« forklarer en af Nedims venner. Mødrene har altså magt over deres sønner, men bruger den ikke til at bremse deres glidebane mod alvorlig kriminalitet. Hvordan får vi den slags familier til at påtage sig et ansvar?

Bogen beskriver, hvordan en fængselsdom for Nedim Yasar ses som et »duelighedstegn« og en vej til netværk blandt andre kriminelle. Hvad gør vi, når kriminelle oplever landets fængsler som en karrieremulighed, ikke en straf?

Og hvordan skaber vi et attraktivt alternativ til bandemiljøet for de udsatte unge? SSP-medarbejdere har brugt utallige timer på Nedim Yasar. Men hver gang valgte han gaden og kriminaliteten frem for et studie eller en læreplads. Indtil han til slut valgte et exitprogram og en lang og vanskelig vej til et mere normalt liv. At han fem år senere blev dræbt, understreger mere end noget andet, hvor svært det er at komme fri af bandemiljøet.

I bogens forord står, at Nedim Yasar erkender, at han har gjort meget skade i sit liv. Men at han håber, at hans fortælling nu kan gøre gavn. Det kan den bestemt, for den beskriver en række helt centrale problemer, der endnu kalder på en løsning. Hans budskab var, at det er svært – nærmest uendeligt svært og hårdt og langstrakt – at komme ud af bandemiljøet. Men at det er muligt. Nu er Nedim Yasar død. Men bogen lever, og budskabet i den skal bestå.

»Rødder – en gangsters udvej«

Forfatter: Marie Louise Toksvig. Sider: 370. Pris: 300 kr. Forlag: People'sPress