Lykketoft og Ellemann diverterer med veloplagte røverhistorier og vidende analyser

Samtalebogen »Du store verden« forfalder kun lejlighedsvist til banaliteter og jeremiader.

Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen giver deres bud på verdens tilstand i samtalebogen »Du store verden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

To af dansk politiks største hanelefanter, eksudenrigsministre og statsministre, som landet aldrig fik, har sat hinanden stævne for at gennemgå verdens tilstand med Lykketofts hustru, journalist Mette Holm, som referent. Resultatet kan man læse i samtalebogen »Du store verden«.

Når TV 2 News-programmet, som bar de to herres efternavne, var værst, var det som at gennemleve en geopolitisk time med Muppet Shows to grånende balkon-kommentatorer, Waldorf og Statler, der var lige så vrede over tingenes tilstand, som de var enige om, at alt var bedre i gamle dage.

Bogens mere causerende format klæder dem. De to herrer er frie fugle, uforpligtede af aktuelle politiske spil, men brænder tydeligvis stadig for udenrigspolitikken. Når talen falder på Putins Rusland, er det tydeligt, at de begge følger udviklingen intenst og er ganske ajour med særligt de militære forhold i regionen. Spændende er det, når eksministrene nørder alvorligt igennem i en snak om europæisk energipolitik, hvor årtiers akkumuleret viden drysser ud af konversationen.

Af og til går der lidt mere tomgang i samtalen, særlig om emner, der er blevet aktualiseret efter de tos aktive karrierer. Man får den forventelige og til det rituelle grænsende afstandtagen til Trump (han er »en foragtelig person« og »usympatisk i enhver henseende«), men ikke mange nye perspektiver på den orangehårede hævner.

Naturligvis bliver der også tid til lidt debat om sædernes forfald, og her er den uhyrlige tone i debatten et punkt, de to kan blive enige om. Ellemann-Jensen fremhæver, at »det er skrækkeligt at sidde som gammel velopdragen henholdsvis socialdemokrat eller liberal og høre på alle de ting, der lige pludselig bliver sagt uden omgående og kontant modsvar«.

»Mogens nikker stille …« og erklærer sig enig. Kort efter harcelerer Uffe over professor Frederik Stjernfelt, som har kritiseret Ellemann-Jensens holdning til Muhammed-tegningerne og erklærer:
»Jeg ved ikke, hvilket fjols der har udnævnt det tågehorn til professor«. Som bekendt er det altid de andres tone, der er problematisk.

»Selvom konversationspartnerne ikke helt undgår det selvsmagende og lejlighedsvist banale, er de som oftest både underholdende, indsigtsfulde og godt selskab.«


Som det sig hør og bør, når politikere endelig kan læne sig tilbage og på grund af tidens fylde se lidt stort på dekorum og tavshedspligt, indeholder bogen også mere farverige anekdoter – ikke mindst fra Ellemann-Jensen – om, hvordan den franske præsident François Mitterand under NATO-topmøder skrev breve til sine elskerinder, om Mogens Lykketofts flyveture i Margaret Thatchers seng (dog uden Thatcher i den) og ramsaltede karakteristikker af diverse statsoverhoveders adfærd under private former (»Men are weak«, vrisser Thatcher på et tidspunkt ifølge Ellemann-Jensen). Sladder javist, men sjovt.

Mette Holms rolle i bogen er lidt diffus. Hun indleder hvert kapitel med et essaylignende oprids af det udenrigspolitiske emne, som efterfølgende diskuteres, og som typisk tager afsæt i holdninger, der findes på Socialdemokratiets venstrefløj. Som når hun som en kendsgerning fastslår, at »fælles for de krige, som Danmark har været involveret i i nyere tid, er, at de er udløbere af gamle konflikter med udspring i kolonimagternes forvaltning og undertrykkelse«. Javel ja.

Lejlighedsvist korrigerer hun fakta og kommer med holdningstilkendegivelser i konversationen, men som oftest holder hun sig til utroligt mange konstateringer af, at Lykketoft eller Ellemann-Jensen griner eller klukker – som oftest over noget, de selv har sagt. Selvom konversationspartnerne ikke helt undgår det selvsmagende og lejlighedsvist banale, er de som oftest både underholdende, indsigtsfulde og godt selskab.

Du store verden
Forfattere: Mogens Lykketoft, Uffe Ellemann-Jensen, Mette Holm. Sider: 360. Pris: 300 kr. Forlag: Rosinante