Kulturværftet i Helsingør: »Litteraturen kommer altid først«

Biblioteket på Kulturværftet i Helsingør er et af landets mest moderne med café, koncertsal, mødelokaler og et væld af aktiviteter. Men litteraturen spiller hovedrollen i det hele.

Kulturværftet i Helsingør, der blev indviet i 2010, er indrettet i byens gamle værft. Kulturhuset rummer bibliotek, spisehus, mødefaciliteter, Nordsjællands største cene og museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et eftermiddagsmøde med fantasyforfatteren Kenneth Bøgh Andersen, en aften om sorg med forfatteren Naja Marie Aidt og sangeren Kira Skov, der begge har mistet et nært familiemedlem, og et aftenmøde med Johan Harstad, en af Norges fremadstormende unge forfattere.

Det er blot nogle af de tilbud, som biblioteket på Kulturværftet i Helsingør tilbyder i november.

Det ligger på kanten af Øresund i et af landets mest spændende kulturhuse med teaterscene, spisehus, mødelokaler, udstillings- og konferencefaciliteter, og det er flere gange blevet hædret for at være state of the art, når det gælder biblioteker.

Biblioteket gør sig også bemærket med en årlig nordisk litteraturfestival og et Shakespeare-bibliotek – Kulturværftet er nabo til Kronborg, som er rammen om Shakespeares drama »Hamlet«.

Biblioteket fokuserer målrettet på litteraturen forstået som både skøn- og faglitteratur.

»Litteraturen har nogle særligt stærke egenskaber, som sætter os i stand til at forstå os selv, vores samfund og historie. Vores opgave er at formidle litteraturen, og det gør vi på mange måder,« siger Søren Mørk Petersen, bibliotekschef i Helsingør Kommune.

Kulturværftet i Helsingør har som moderne kulturhus en lang række forskellige aktiviteter, som alle hviler på et fælles grundlag: litteratur.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Biblioteket arbejder med et væld af aktiviteter, men målet er altid at fremme litteratur og læsning. F.eks. har man læsegrupper for ensomme og et skoleprogram, der i år omfatter 5.600 elever, som møder forfattere og kommer på kurser i kritisk informationssøgning.

Biblioteket er også et led i kommunens erhvervsstrategi, som skal understøtte turismen, som er et vigtigt erhverv i Helsingør.

»Vi tager vores område seriøst i forhold til turisme, fordi vi har mange turister i området, hvor vi ligger. Derfor arbejder vi med litteraturudstillinger, Shakespeare-biblioteket og den årlige nordiske litteraturfestival. Vi vil gerne vise litteraturen på nye måder og trække turisterne ind på biblioteket. Vi skal understøtte kulturturisme, som er en vigtig del af den kommunale erhvervsstrategi,« siger Søren Mørk Petersen.

Han mener, at en vigtig opgave er at skabe fællesskaber omkring litteratur. Biblioteket har 25 faste aktiviteter, som finder sted en gang om ugen eller måneden, hvor primært voksne f.eks. mødes i læseklubber, filosoficafeer eller musiklytteklubber.

»Vi skal hele tiden have fokus på vores kerneprodukt, litteratur og viden, og det kan sagtens eller endda med fordel kombineres med sociale arrangementer,« siger Søren Mørk Petersen.

Lånere på biblioteket på Kulturværftet. »Vi skal hele tiden have fokus på vores kerneprodukt, litteratur og viden, og det kan sagtens eller endda med fordel kombineres med sociale arrangementer,« siger Søren Mørk Petersen, bibliotekschef i Helsingør Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Spørger man ham, hvordan fremtidens bibliotek ser ud, svarer han, at der er mange modeller for fremtidens bibliotek.

»Biblioteker er nødt til at tage udgangspunkt i borgerne i det område, de ligger i, og de kan bidrage til kommunale strategier på f.eks. social-, erhvervs- og turismeområdet, som vi gør. Jeg er ikke bange for at tænke biblioteker ind i sådan en sammenhæng. Det vigtige er, at man holder litteratur og viden frem for sig i sådanne samarbejder.«