Kritikere ryster på hovedet: Nobels litteraturpris går til en »forsvarer for krigsforbrydelser«

Den seneste hæder til Peter Handke møder kritik fra mange sider – han har for eksempel forsvaret serbisk højrenationalisme. En gruppe kræver Nobelkomiteens beslutning omgjort.

Peter Handke foran sit hus ved Paris kort efter offentliggørelsen af nobelkomiteens valg. Den østrigske forfatter og dramatiker har i øvrigt selv langet ud efter alle former for prisuddelinger til forfattere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix

Salman Rushdie udnævnte ham engang til »Årets tosse«.

En filosof som Slavoj Žižek mener endda, at han forsvarer krigsforbrydelser og har kaldt ham »apologet for krigsforbrydelser«.

Valget af Peter Handke til modtager af Nobelprisen i litteratur for 2019 møder voldsom kritik fra mange sider.

Den østrigske forfatter får prisen for »et indflydelsesrigt livsværk, der med sproglig opfindsomhed har udforsket periferien og særpræget ved den menneskelige erfaring«, lyder komiteens motivering.

Men forfatteren har i samme grad gjort sig bemærket som debattør af krigene på Balkan for et par årtier siden og som talerør for serbiske holdninger – hvilket var et ret så ledigt standpunkt dengang.

Peter Handke fremstillede for eksempel de serbiske styrker som ofre for propaganda fra muslimsk side. Forfatteren benægtede også massakren på Srebrenicas indbyggere i 1995 og talte ved præsident Slobodan Miloševićs begravelse i 2006.

»Jeg kender ikke sandheden,« sagde han ved den lejlighed. »Men jeg ser mig rundt. Jeg lytter og føler og husker. Og det er derfor, jeg befinder mig her i dag – tæt på Jugoslavien, tæt på Serbien, tæt på Slobodan Milošević.«

Sårende og krænkende

Især mange meningsdannere på Balkan fatter ikke priskomiteens beslutning.

»Nogle kunstnere har solgt deres sjæl til en ideologi,« sagde den slovenske forfatter Miha Mazzini torsdag til The Guardian. »Andre har solgt den til had og andre igen for penge og magt. Men den for mig mest krænkende er Handke med sin naivitet.«

Også formanden Jennifer Egan fra organisationen PEN America langer hårdt ud efter valget:

»Vi er stumme af forbløffelse,« siger hun i en pressemeddelse. »Vi forkaster beslutningen om, at man kan fejre en, som tvivler på veldokumenterede krigsforbrydelser, for sproglig opfindsomhed.«

Valget har også fået dansk kritik: Forfatteren og samfundsrevseren Carsten Jensen kaldte i går Peter Handke for en forfatter på forfølgernes side.

»Mange havde frygtet, at den skandaleramte komité efter de sidste års tumult var blevet afrettet til bovlam politisk korrekthed,« skrev Carsten Jensen på nyhedsmediet Føljetons hjemmeside.

»Valget af Peter Handke viser, at det var der sandelig ikke nogen grund til at være bange for. Nobelpriskomitéen har overtrumfet den gamle skandale med en endnu større skandale.«

Og medlemmer af gruppen Mothers of Srebrenica krævede fredag prisen til Peter Handke tilbagekaldt. Gruppen består af slægtninge til ofrene for massakren i 1995 og langer hårdt ud efter priskomiteens valg.

»Afgørelsen har krænket og såret os«, sagde Munira Subašić fra gruppen. »Komiteen burde have vidst, hvem den mand er.«