Katz Krefelds krimi har alt det, der skal til for at sikre gode salgstal - men det gør den ikke rigtig god

Mikael Katz Krefeld i Krakow Fold sammen
Læs mere
Foto: Micha? ?epecki

Man behøver ikke særlige clairvoyante evner for at kunne forudse, at Michael Katz Krefelds nye krimiheltinde kommer til at sælge billetter.

Cecilie Mars og krimien »Mørket kalder« har alt det, der sikrer gode salgstal og er samtidig skåret lige præcis så skarpt, at den passer ned i skabelonen bestseller-spænding.

Det er godt for læsere, der bare skal have et hurtigt sofa-henslængt adrenalin-quickfix, og det er godt for forfatteren og forlagets økonomi. Går man efter lidt flere litterære vitaminer og krøllede plotmæssige mineraler, skal man nok finde sig et andet sofa-fix, hvor formens forudsigelighed og sprogets pumpede muskelmasse ikke har overtaget.

Katz Krefeld leverer imidlertid varen og giver ukompliceret, hurtig tilfredsstillelse, hvilket (ind imellem) er en kvalitet i sig selv. Kender man præmissen, får man fuld valuta og spændingsmættet il-udløsning for pengene.

Den nyudnævnte politikommissær Cecilie Mars er lidt af en enspænder, der (selvfølgelig) gør tingene på sin egen måde og dermed kommer i konflikt med både chef, sig selv og almindelige moralbegreber. Mars begår nemlig selvtægt og opfører sig i det hele taget meget lidt som en statsansat efterforsker, endsige som en kvinde med et gennemsnitligt følelses- og fornuftsregister. Hun har om ikke hovedet i skyerne – eller på månen eller Mars – men lidt bogstavsdiagnoseramt er hun da, sådan som det er blevet kutyme for kvindelige efterforskere i moderne krimier.

Provokerer den politiske korrekthed

Da den mand, der har voldtaget en ung kvinde i hendes nabolag, og som hun egenhændigt følger efter, kører galt og efterfølgende sidder hårdt såret og fastklemt i sin bil, giver hun ham dels et hårdt spark i maven og kører dels derfra uden at tilkalde hjælp. Manden dør af sine kvæstelser, og kort efter kontaktes Mars af en person, der har filmet optrinnet og nu vil afpresse hende til at gøre det af med andre seksualforbrydere.

Cecilie Mars fører et hemmeligt dobbeltspil, hvor hun lader sig fodre med detaljerede oplysninger om aktive pædofile  og dermed kan afsløre den ene sag efter den anden, dog ind imellem med diskutable metoder og udgange, og hvor hun samtidig forsøger at finde frem til, hvem hendes afpresser er.

»Mørket kalder« rummer masser af mord og modbydeligheder og har et velkomponeret, genkendeligt plot. Katz Krefeld krydser klinger med vores faste moralkodeks om selvtægt og hævn, og han ønsker tydeligvis at provokere den politiske korrekthed.

At han så ikke når helt i mål med det skyldes først og fremmest, at Cecilie Mars (og andre figurer) ikke rigtig får kød og blod som troværdige personer, man kan mærke og identificere sig med, men forbliver en (fortænkt men selvfølgelig ganske salgbar) konstruktion.

Mørket kalder

Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 354. Pris: 250 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.