Indtrængende appel fra britiske forfattere: Stem for EU

Kendte britiske forfattere som John le Carré, Robert Harris og Philip Pullman advarer i et åbent brev mod Brexit. Det vil gøre kunstnerne og alle andre fattigere, skriver de.

Den britiske forfatter og tidligere journalist og redaktør Robert Harris er medunderskriver af et åbent brev, hvor britiske forfattere opfordrer briterne til at stemme på EU-positive kandidater til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIAN WILLNOW

Nogle af Storbritanniens mest kendte og anerkendte forfattere giver i et åbent brev i avisen The Guardian de britiske vælgere, som i dag torsdag 23. maj går til Europa-Parlaments-valg, en sidste advarsel.

»I valget til Europa-Parlamentet og den folkeafstemning (om Brexit, red.), som synes uundgåelig, vil vi opfordre alle til at stemme for, at vi bliver i EU - medmindre man ved, hvad man taber og er tilfreds med det. Vi stemmer for et bedre miljø, bedre sundhedsvæsen, sundere mad, bedre arbejdsmarkedsbeskyttelse, større marked og flere job. Vi stemmer for venskab og fred og en bedre fremtid. Vi stemmer for Europa,« lyder den indtrængende appel.

John le Carré, som snart kommer med en ny roman, der foregår i London under hedebølgen sidste sommer og rummer en hvæsende kritik af Brexit, er medunderskriver af appellen til de britiske vælgere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: GUIDO MANUILO.

Bl.a. stjerneforfattere som John le Carré, som snart kommer med en ny roman, der foregår i London under hedebølgen sidste sommer og rummer en hvæsende kritik af Brexit, Robert Harris og Philip Pullman er blandt de op mod 100 forfattere, som står bag det åbne brev, hvor de opfordrer britiske vælgere til at stemme på EU-positive partier og kandidater.

De skriver, at Storbritannien vil miste job i bl.a. bilindustrien, læger, sygeplejersker og forskning, hvis man forlader EU, og de lægger ikke skjul på, at de som en del af den kreative industri også selv vil miste penge på Brexit.

»Vi er en del af den boblende suppe af kreative industrier sammen med computerspil, film, teater og alt de øvrige brancher, som i dette land tilsammen omsætter 10 mio. pund i timen,« hedder det i det åbne brev.

»Uden præcist at vide, hvordan Brexit bliver udformet, er det umuligt præcist at vide, hvor meget vi vil tabe. En tiendedel? En femtedel? En tredjedel af det, vi lever for nu?« skriver forfatterne, som advarer om, at også film- og TV-industrien vil blive ramt af Brexit.

Åbent brev fra britiske forfattere

»Uden præcist at vide, hvordan Brexit bliver udformet, er det umuligt præcist at vide, hvor meget vi vil tabe. En tiendedel? En femtedel? En tredjedel af det, vi lever for nu?«


Tidligere har mange andre britiske kunstnere advarer mod Storbritanniens udtræden af EU. I janauar advarede bl.a. forfattere som Ian McEwan og Salman Rushdie mod populistiske partiers fremvækst i Europa.

»Europa er i større fare nu end på noget andet tidspunk de sidste 70 år. (...) Jeg håber, at det britiske parlament har modet til en ny folkeafstemning. Det vil kunne redde landet fra den katastrofe, som Brexit vil føre til, og det vil også lang hen ad vejen også redde EU,« sagde Salman Rushdie til The Guardian.