Hos Hella Joof er der synkronorgasmer, spejlægsbryster og smid-ud-dage - og for mange selvfølgeligheder

I bogen »Dage med mildhed, modgang og mirakler« ender Hella Joof lidt for ofte ude på banaliteternes overdrev. Heldigvis griner vi på vej derud.

Hella Joofs nye bog, »Dage med medgang, modgang og mirakler«, rummer rigeligt med selvfølgeligheder. Foto: Isak Hoffmeyer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal være en sur rad for ikke at holde af Hella Joof. Hun har gjort os kulturelt følgeskab så længe, vi kan huske, og for Generation Midaldrende er hun forlængst blevet folkeligt fælleseje.

Først underholdt hun børn og deres trætte forældre i »Bullerfnis«, så fik hun os til at stå midt på Østerbrogade og skråle »Jeg vil i seng med de fleste«, og da hun affyrede replikken »Jamen, så fuck fuck, da« i »Den Eneste Ene«, klaskede vi os på appelsinhuden af grin. Som instruktør har hun endevendt danskheden, kærligheden og liderligheden i film som »Oh Happy Day« og »All Inclusive«, for er der noget Hella kan, er det at servere vores egne utilstrækkeligheder, så vi næsten ikke kan blive færdige med at more os over os selv. Damen er sjov!

Hos Hella Joof er der offerdage og ostedage, pjækkedage og pytdage. Foto: Isak Hoffmeyer Fold sammen
Læs mere

 

Det er hun også i sin nye bog, »Dage med mildhed, modgang og mirakler«, der er konstrueret som en almanak og angriber alle årets dage i al deres almindelighed. Her er ostedage og offerdage, sorteringsdage og sladderdage, pjækkedage og pytdage, kærlighedsdage og konsekvensdage.

Lifecoach for nationen

I bogen er Hella Joof igen selvbestaltet lifecoach for hele nationen, akkurat som hun var i den eksorbitante salgssucces »Papmachéreglen« fra 2016. Ingen af de store dagblade fandt det dengang ulejligheden værd at anmelde udgivelsen, der foreløbig er udkommet i 13 oplag og formentlig er røget over disken flere gange end alle intelligentsiaens værker tilsammen. Ikke så mærkeligt, at Joof er hastet tilbage til tastaturet for atter at række ud mod den folkelige læserskare - men desværre er dét, hun serverer, et stykke med mere af det samme.

I sin nye bog udfolder Hella Joof livets morads af gulnede tånegle, fyringsrunder, brødbagning, synkronorgasmer og oprydning i såvel skabene som tilværelsen. Her er forbudsdage og forhudsdage (»Hvis du har en forhud, så nyd den. Du kan sidde og nulre den som en overspringshandling, medmindre der er gæster…«). Det er sine steder klogt og kantet, andre steder skrigende banalt. På »Afrejsedag« skriver hun f.eks:

»Husk pik, pas og penge, som min ekssvigerfar altid sagde. Nu hedder det kort, pas og mobil. Pik kan man få alle steder«.

Godt at vide, men ikke ligefrem verdensomvæltende.

Kanelgnufler og lortedage

Hella Joof har ellers et uforligneligt, (selv)ironisk blik for de livsvalg, vi ofte får truffet uden at ofre dem tilstrækkelig omtanke. Hun gør op med ethvert tilløb til offermentalitet og hylder taknemmeligheden, for hos liberale Hella er det aldrig de andres skyld, og heldigvis for det. Det er op til os selv, hvad vi får ud af den tid, der er vores, uanset om det er bitterdag eller Blixen-dag. Livskvalitet er ikke en ydelse, der bliver uddelt henne på kommunen. Man må gerne spise kanelgnufler, så længe man selv tager løbeturen bagefter eller bærer sine gardinlår med glæde.

Her er intet fedteri med selvudleveringen, heller ikke når Hella Joof bruger en »Indianerdag« på at slikke de sår, hun formentlig pådrog sig i disruptionens hede, da hun ville »brænde hele lortet ned«. Hun tilbyder også en litterær skulder at græde (og grine) ved, når du har en »Lortedag«, thi dem er der bekendt nogle stykker af i livets almanak:

»Dine børn er umulige og i grunden hverken særligt pæne eller vellykkede med deres dårlige hud og diagnoser og tandbøjler. Din mand er grim og tyk og pletskaldet, og du kan ikke huske, hvorfor du giftede dig med ham. Måske fordi, der ikke var andre, der ville have dig. Du er selv grim og tyk og har stikkende hår på hagen og tandsten og deller i nakken, spejlægsbryster, asymmetriske skamlæber og er offentligt ansat med udsigt til den samme løn de næste 15 år.«

Når Hella Joof drysser sin kantet-kærlige ironi ud over folkesjælen, er hun sjov. Desværre tager hun os for ofte med ud på banaliteternes overdrev, og her lugter der, selv om vi griner, mere af selvfølgeligheder end af friskbagte kanelgnufler.

Dage med mildhed, medgang og mirakler - en almanak

Forfatter: Hella Joof Sider 492 Pris: 249.95. Forlag: Gyldendal

 

»Dage med mildhed, modgang og mirakler« efterfølger den store salgssucces, »Papmachéreglen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Isak Hoffmeyer.