Helle Helle nomineret til prestigefuld pris

To danske forfattere, Helle Helle og Jonas Eika, er netop blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Helles bog kaldes et højdepunkt i forfatterskabet og Eikas en novellesamling, »hvor man mærker den globale krisetid«.

Helle Helle er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen »de«, som handler et mor-datter forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Navnene på forfatterne til 13 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger, der nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019, blev offentliggjort torsdag kl 12.

Fra Danmark er Helle Helle og Jonas Eika blevet indstillet for hhv. mor-datter-romanen »de« og den apokalyptiske novellesamling »Efter solen«.

Det er de nationale medlemmer i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris der har nomineret værkerne til Nordisk Råds litteraturpris 2019.

På forlaget Rosinante, som har udgivet Helle Helles roman, er man naturligvis glad.

»Med »de« har Helle Helle leveret et højdepunkt i et forfatterskab, der fra begyndelsen har udfoldet sig på et tårnhøjt niveau. Romanen er typisk for forfatterskabet i kraft af sit forfinede sprog og sin raffinerede konstruktion og er desuden kendetegnet ved en særlig emotionel kraft i sin skildring af sorgen og forholdet mellem en mor og en datter. »de« møder læserne af dette enestående nordiske forfatterskab med intelligens, menneskelighed og kunstnerisk integritet. Nomineringen af Helle Helles de er oplagt og velfortjent, og vi på Rosinante ønsker hende hjerteligt tillykke,« udtaler forlagschef Jacob Søndergaard.

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller en essaysamling, som opfylder høje litterære og kunstneriske krav.

Formålet med Nordisk Råds fem priser er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og det nordiske miljøsamarbejde og samtidigt anerkende fremtrædende kunstneriske værker.

Danmark har modtaget prisen 11 gange. Senest modtog Kirsten Thorup prisen, som er på 350.000 kr., for romanen »Erindring om kærligheden«.

Fra de øvrige nordiske lande er bl.a. svenske Sami Said indstillet for romanen »Människan är den vackraste staden«, norske Jan Grue for den selvbiografiske levnedsbeskrivelse »Jeg lever et liv som ligner deres« og finske Lars Sund for romanen »Där musiken började«.

»En skarp og aldeles blændende roman, som er sjov og uendelig trist på samme tid.«


I indstillingen af Helle Helles »de« hedder det bl.a.:

»Med »de« skildrer Helle Helle et hjertevarmt forhold mellem en mor og datter i skyggen af sorg og død på en både smuk, rørende og original måde. Romanen sætter ord på den fælles sorg, vi som mennesker har: sorgen over, at vi skal miste vores forældre. de er en skarp og aldeles blændende roman, som er sjov og uendelig trist på samme tid. Romanen er et højdepunkt i forfatterskabet og i årtiets danske prosa.«

»En bog, hvor man mærker den globale krisetid. Udbytning og ulighed, fortvivlende vilkår og voldsomme, mørke erfaringer.«


Om Jonas Eikas »Efter solen« hedder det:

»»Efter solen« er en bog, hvor man mærker den globale krisetid. Udbytning og ulighed, fortvivlende vilkår og voldsomme, mørke erfaringer er en vigtig del af dens stof. Alligevel fornemmer man en håbefuldhed, når det gælder muligheden for forandring. At en anden verden faktisk er mulig, og at denne verden måske allerede er her, men kræver at blive kaldt til live og foldet ud. Hvis det er rigtigt, at sproget er fossil poesi, så iværksætter »Efter solen« en intens og bæredygtig udvinding af sprogets brændstof, der i sig selv er betagende. Men bogen sætter også en ny, affirmativ tone i den litteratur, der arbejder med de spørgsmål, som ingen kan komme uden om: virkningerne af den globale ulighed, den globale opvarmning og alle de andre kriser, som vores verden er fuld af.«

Vinderen offentliggøres i Stockholm ved Nordisk Råds session 29. oktober. Prisen er på 350.000 danske kroner.